Antwoorden op de vraag van Monic Slingerland

Zorgen voor 2020: pensioenkorting, elektrische auto’s en altijd met vliegtuig op vakantie

Lezers deelden met ons hun zorgen en hoop voor 2020. Het ging vooral om vrees, met name voor het klimaat, de pensioenen, vuurwerk en Trump.

Pensioenonrecht

Mijn persoonlijke vrees voor 2020 is dat er aan het eind van het jaar tóch wordt aangekondigd dat de pensioen­en worden gekort. Sinds 2008 ben ik gepensioneerd leerkracht basisonderwijs. Bijna 42 jaar heb ik volledig gewerkt en niet zo’n klein beetje ook. Sinds het begin van mijn pensioen staan de pensioenen stil. Verhoging zit er al helemaal niet in. Ik voel me machteloos en zwaar teleurgesteld in deze pensioenregeling. Hoe lang gaat dit onrecht nog door? Ik ben me goed bewust van de nood in deze ­wereld en heb oog voor de persoonlijke drama’s van mensen. Maar de onrechtvaardige behandeling van gepensioneerden en de dreiging van het korten, dat is mijn persoonlijke vrees.
Lucie van Oene Kampen

Kilometerstand

Mijn goede voornemen van vorig jaar: twee auto’s met elk twee liter cilinderinhoud voor twee personen vervangen met één kleine auto met anderhalve liter cilinderinhoud. Ingelost. Twee e-fietsen aangeschaft, en in plaats van de auto meegenomen naar een Waddeneiland. Treinabonnement aangeschaft, voor bezoek aan kinderen en de tweewekelijkse oppas bij de kleinkinderen. Kilometerstand aan het eind van het jaar: 9000 met de ­auto, 22.000 met de trein. Voornemen dit jaar: een elektrische auto.
Theo Kuster, Feerwerd

Het nieuwe normaal

Mijn grootste vrees is klimaatverandering. De hoofdoorzaken daarvan zijn de overbevolking en het ongebreidelde toerisme. Ik richt me hier op het toerisme en vraag me af waarom dit zo uit de hand is gelopen. In mijn jeugd gingen Nederlanders wel met vakantie, maar dat bleef beperkt tot Nederland, of hooguit Europa. Nu is reizen per vliegtuig het nieuwe normaal. De overheid en de bedrijven moeten initiatieven nemen. Als deze oproep op grote schaal wordt gevolgd, dan hoeft Schiphol niet te groeien en hoeft Lelystad niet open.
Krik van Zwet, Naarden

Gifgroene auto’s

Voor 2020 vrees ik weer knalvuurwerk van 18.00 tot 02.00 uur, en twee maanden voor 31 december. Ik vrees dat de paus, Rutte en Trump weer overal de schuld van krijgen; dat de rijken meer geprivilegieerde parkeerplekken krijgen en gesubsidieerd ons wegdek kapot rijden met hun zware elektrische auto’s. Ik hoop dat vuurwerk alleen mag tussen 00.00 en 01.30 op 1 januari 2021 en dat over­treders een meldplicht krijgen voor Oudjaarsnacht. Ik hoop dat, nu de eerste generatie ‘groene’ auto’s wordt afgedankt, men tot het inzicht komt dat het gifgroen betreft. Ik hoop op meer welbehagen onder de mensen.
Henk de Kroon, De Bilt

Goed nieuws

Verwachtingen, vrees, maar ook hoop en vertrouwen wisselen elkaar voor mij af. De nasleep van de ‘vuurwerkvreugde’, de actie van Trump om de Iraanse generaal Soleimani te liquideren, bombrieven bij bedrijven, de Australische branden, hackers die een universiteit platleggen, overstromingen in Jakarta. Gelukkig tussen de berichten door ook positief nieuws, over mest bewerken, een kroeg zonder alcohol, een goed beursjaar. Ik wil mij richten op het goede nieuws.
Truus Groothuis, Culemborg

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden