Opinie

Zorg voor ouderen krijgt onterecht meer aandacht dan jeugdzorg

Adelheid Roosen en Hugo Borst  in de tv-serie 'De Leeuwenhoek', waarin ze ouderen in een verpleeghuis volgen. Beeld -
Adelheid Roosen en Hugo Borst in de tv-serie 'De Leeuwenhoek', waarin ze ouderen in een verpleeghuis volgen.Beeld -

Voor een hulpbehoevende oudere is 6.000 euro per jaar beschikbaar, voor een jongere met problemen 92 euro, laat kinderarts Ferko Öry zien. Hij vindt het onterecht dat ouderen meer aandacht en geld krijgen dan jongeren die zorg nodig hebben.

De balans in de zorg voor jongeren en voor ouderen is zoek. De aandacht in media en bij politici voor ouderen in verpleeghuizen is overweldigend. Hugo Borst schakelde, eerst met Carin Gaemers, nu met Adelheid Roosen, media in voor extra inzet voor (dementerende) ouderen in verpleeghuizen.

Met succes: de overheid stelt 2,1 miljard euro extra voor verpleeghuizen beschikbaar. Voormalig staatssecretaris Van Rijn had met instemming van de Tweede Kamer het Zorginstituut ingeschakeld om nieuwe kwaliteitseisen op te leggen aan verpleeghuizen, die zo betaald kunnen worden.

Slapen

Blijkbaar heeft de Tweede Kamer indertijd zitten slapen, want tot verrassing van de Kamerleden hadden zij er niets meer over te zeggen. Een inhaalslag met een conceptwetsvoorstel van ministers Hugo de Jonge (VWS) en Bruno Bruins (Medische Zorg) is nodig om de Kamer weer zeggenschap te geven over uitgaven van deze zorggelden.

Nu naar de jeugd. Op 16 april jongstleden presenteerde minister De Jonge het actieprogramma 'Zorg voor de Jeugd' met de aankondiging van 108 miljoen euro in een 'Transformatiebudget' voor drie jaar. Let wel, de helft komt van VWS, de andere helft van gemeenten. Leg deze bedragen naast elkaar: 2,1 miljard extra voor de ongeveer 117.000 inwoners van verpleeg- of verzorgingshuizen en 108 miljoen euro voor de 392.445 kinderen die in 2017 gebruik maken van enige vorm van jeugdhulp. Stel dat het lukt om die extra 2,1 miljard in drie jaar te besteden, dan is dat 6000 euro per oudere per jaar. Voor de jeugdige is er 92 euro per jaar beschikbaar.

Een dikke acht

Nu de situatie van ouderen ten opzichte van kinderen en jongeren. Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) stelt in september 2017 dat vrijwel alle bewoners in verpleeg- of verzorgingshuizen te kampen hebben met (ernstige) lichamelijke beperkingen. Driekwart heeft geheugenklachten, 40 procent heeft dementie. Twee derde van de bewoners krijgt wekelijks bezoek, vooral van hun partner en kinderen. Bewoners en hun familieleden geven in het onderzoek van de Actiz Benchmark in 2016 onder 25.000 cliënten van zorg in verpleeg- of verzorgingshuizen een dikke acht.

Zo schrijnend anders is het gesteld met kinderen en jeugdigen. In 2010 zijn in Nederland bijna 119.000 kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar blootgesteld aan een vorm van kindermishandeling (onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut). In 2014 zijn er ruim 208.000 kinderen die zorg vanuit de GGZ ontvangen. Kinderen en jongeren hebben nog een heel leven voor zich. Zij dragen de gevolgen van kindermishandeling en psychische problemen een leven lang met zich mee.

Eenzijdige aandacht

Waarom toch die eenzijdige aandacht in de media voor ouderen in verpleeg-huizen? Een kleine meerderheid (79 van 150) van Tweede Kamerleden is ouder dan 45 jaar. Dan ben je meestal wel uit de kleine kinderen. 48 Kamerleden zijn ouder dan 50, grote kans dat je ook geen pubers meer hebt. En niet iedereen heeft kinderen, maar iedereen heeft wel ouders.

Juist in de periode tussen de 35 en 55 jaar heb je ouders ergens tussen de 65 en 90 jaar. Heel herkenbaar voor politici (en journalisten), inleefbaar toch? De oogkleppen die ontstaan door het eindeloos hameren op de vergrijzing helpen niet om onze blik op kinderen en jongeren te richten. Zo onterecht. Immers, 75 procent van psychiatrische ziektebeelden ontstaat vóór het 25ste jaar. Wij eisen van alle professionals en wetenschappers dat zij objectief kijken naar de werkelijkheid, zonder vertekening. Dat geldt blijkbaar niet voor de media en politici.

Mijn stelling: de berichtgeving van media en de acties van politici zijn vertekend, ten voordele van ouderen, ten nadele van kinderen en jeugdigen.

Lees ook: Angst, depressie en zelfmoordgedachten: studenten worstelen met prestatiedruk

De helft van de studenten kampt met angst en depressies, een op de vijf zou actief nadenken over suïcide. De uitkomsten van het eerste grote onderzoek naar hun psychische gezondheid stemmen tot bezorgdheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden