Opinie

Zorg dat de woningvraag van vandaag niet de leegstand van morgen is

Containerwoningen voor studenten op het studentencomplex Uithof van de Universiteit Utrecht. Beeld Hollandse Hoogte / Erik van 't Woud

Bij het aanvullen van de woningvoorraad gaat het niet alleen om kwantitatieve groei, maar moet juist worden gekeken hoe woningen kunnen voorzien in de voortdurende veranderende woonwensen, bepleit Monique van Haaf, gedeputeerde voor Ruimte en Wonen, Grondbeleid en Handhaving in Overijssel.

Nederland kampt met een tekort aan woningen. Huizenprijzen stijgen en wachtlijsten zijn enorm. De roep om nieuwe woningbouw is groot. In de Tweede Kamer gaat het debat over méér bouwen en méér regie bij het Rijk. Daarnaast pleit de ChristenUnie voor een zogenaamde ‘regiocheck’ vanuit Den Haag. Maar daar ligt de oplossing niet: we moeten veel meer oog hebben voor wát we bouwen in plaats van hoeveel we bouwen.

Neem de woningmarkt in Overijssel. Die heeft te maken met snelle groei in de steden en achterblijvende groei in het landelijke gebied. Een soort Nederland in het klein. En ondanks dat de meeste gemeenten het niet willen erkennen is lang niet overal sprake van groei. Want waar op de ene plek de woningnood hoog is, hebben ze een paar kilometer verder te maken met verouderde wijken en leegstaande boerderijen. Gebouwen die op dit moment niet meer in een behoefte voorzien, waarvan de huidige functie gedateerd is en waar leegstand en verpaupering op de loer liggen. Met als gevolg dat mensen wegtrekken, met een nog lagere groei of zelfs krimp tot gevolg.

Want de Randstad barst dan misschien uit z’n voegen, in de rest van Nederland is nog voldoende ruimte te vinden voor huisvesting. Het is zaak om meer balans terug te brengen in de woningmarkt.

Toekomstbestendig

Daarvoor moet verder worden gekeken dan de Randstad en verder dan alleen de behoefte van vandaag. Geven we nu al ons geld uit aan extra huisvesting in de Randstad, aan nieuwe Vinex-wijken? Wat als de behoefte en groei straks weer afnemen en deze woningen hun aantrekkingskracht en functie verliezen? Het is zaak om te zorgen dat wat we bouwen ook toekomstbestendig is. We moeten zorgen dat de woningvraag van vandaag niet de leegstand van morgen is.

In Overijssel gaan we flexibel om met regelgeving, voeren we experimenten uit en werken we samen met de markt. Met als resultaat supersnelle pitstop-transformaties van oude wijken in Oldenzaal tot circulaire en tijdelijke woningbouw in Hengelo en Deventer. Modulaire starterswoningen en verplaatsbare huizen die volledig in elkaar zijn gezet met herbruikbaar materiaal. Innovaties waarmee we inspelen op de grote veranderingen waar we voor staan, ook op gebied van energie, vergrijzing en klimaatverandering.

Ook hier zien we tekorten en spanning ontstaan, ervaren we druk op de voorraad huurwoningen en starterswoningen. Door die nood is de neiging groot om alleen naar kwantiteit te kijken: zo snel mogelijk veel woningen neerzetten, nieuwe wijken uitleggen. Maar staan we niet ook op het punt om onze oude woonbehoeften te transformeren naar nieuwe woonbehoeften? Is het dan niet juist nu noodzakelijk om de goede woning op de goede plek te bouwen? Daar moet regionaal en bovenregionaal nu op worden gestuurd.

Kwaliteit bewaken

We moeten zorgen dat woningen passen bij de vraag van vandaag en die van morgen. In gebieden met groei moeten we versnellen en gebieden met leegstand transformeren. Want niet alleen de woningnood, ook de achterblijvende groei verdient nu het ons economisch goed gaat alle aandacht. Zowel vanuit de Randstad als ook gemeenten die er letterlijk mee te maken hebben.

Het is alleen niet aan Den Haag om de regie terug te pakken en te checken of de zienswijze vanuit de Randstad strookt met de rest van Nederland. Nee, provincies en lokale overheden zien het best wat nodig is, Den Haag moet de kwaliteit bewaken. Niet de regie nemen, maar investeren. Dan zorgen wij ervoor dat elke woning raak is.

Op 31 oktober vindt in Almelo het grootste Woonevent van Oost-Nederland plaats, georganiseerd door de provincie Overijssel in samenwerking met de provincie Gelderland: www.wooneventoostnederland.nl

Lees ook:

Creëer nieuw bos met kleinschalige bewoning

Op de natuur en open ruimte moeten we zuinig zijn. Maar toch is het mogelijk te bouwen in het groen, betoogt Guido Enthoven, oprichter van Instituut Maatschappelijke Innovatie.

Pak armoede en slechtste huizen in één klap aan

De beloftes van Parijs en de situatie van huurders: goede redenen om nu direct sociale woningen te verduurzamen, zegt Woonbond-directeur Ronald Paping.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden