null Beeld

ColumnBabah Tarawally

Zonder vaccin gaat corona alleen weg met autoritair leiderschap

Babah Tarawally

“Ik heb zo vaak gezegd dat je je aan de regels moet houden maar je luistert gewoon niet. Ik ben er klaar mee, naar je kamer!”, zegt een vader tegen zijn ongehoorzame kind. Het kind haalt haar schouders op en gaat verder met spelen. Misschien herken je jezelf hierin als ouder en trek je net als ik gemakkelijk de parallel naar onze huidige minister-president Rutte die veel moeite heeft de voorgestelde coronaregels te handhaven.

Bij elke coronapersconferentie van premier Rutte voel ik me even dat dwarse kind, dat het moeilijk vindt om te gehoorzamen en “lekker niet doet” wat zijn vader hem vraagt. Afgelopen dinsdag met de aankondiging van de gedeeltelijke lockdown, een minder strenge lockdown dan de intelligente lockdown van maart, werd deze opstandigheid enorm versterkt. Samen met zijn adjudant Hugo de Jong vertelde Rutte ons over de strenge regels om het coronavirus te stoppen. Begrijp me niet verkeerd, ik twijfel niet aan de ernst van hun boodschap. We moeten samen corona de kop indrukken. Maar of dit de manier is, vraag ik mij, net als zovelen, af.

De twee heren kwamen op mij over als twee volwassenen die niet met volle overtuiging hun kinderen kunnen vertellen waarom iets wel of juist niet mag. En dat de kinderen inzien dat deze volwassen mannen niet precies weten waar ze het over hebben, maakt de situatie problematisch. Onzekerheid en onduidelijke regels zorgen voor eigen interpretatie en leiden tot ongehoorzame kinderen.

Vrije keuze

Vanuit mijn Afrikaanse perspectief heb ik de neiging om deze burgerlijke ongehoorzaamheid toe te schrijven aan de vrije keuze van het kind. Onze kinderen groeien op met veel vrijheden. Ik had in het begin van het vaderschap bijvoorbeeld moeite met het feit dat mijn dochter van twee zelf haar kleren uit de kast wilde en mocht kiezen. Mijn peuter zocht een half uur naar een passende outfit voor haar dag op de crèche. Ik had hier geen geduld voor, ging niet in op haar wens en bracht vaak een huilend kind naar de crècheleidster. Een mismatch is gauw gemaakt wanneer je eigen opvoeding heel anders is geweest dan wat de maatschappij van nu voorschrijft. Ik vond uiteindelijk een compromis door mijn dochter in de avond haar kleren voor de volgende dag te laten uitzoeken.

Zelf groeide ik op met een autoritaire vader. Zijn wil was wet! En met zeventien kinderen die elk een eigen karakter bezitten, kon hij niet anders dan consequent en streng de huishoudelijke regels handhaven. Ik had het als nieuwsgierig kind zwaar met een vader die geen tegenspraak duldde. Het was mijn lieve oma die mij leerde hoe ik met mijn autoritaire vader moest omgaan. Ze vertelde me dat je nooit een slang op zijn kop moet slaan als je vinger diep in zijn bek zit. Met andere woorden; rebelleer niet voordat je het huis uitgaat. Sinds die uitspraak vermeed ik het conflict en hield ik mij aan zijn regels. Het werden relatief rustige jaren.

In de persconferentie van afgelopen dinsdag gaf onze premier ons ongehoorzame burgers de schuld. Een teken van zwakte van een leider die zijn eigen feiten niet onder ogen ziet. Corona verdwijnt niet wanneer je de wens hebt om lief, aardig en intelligent over te komen. Eén ding kunnen we denk ik wel constateren in vrij Nederland: zonder vaccin gaat corona alleen weg met autoritair leiderschap.

Toon dat leiderschap, zelfs als dit betekent dat je niet herkozen wordt.

Babah Tarawally is schrijver, columnist en programmamaker. Voor Trouw schrijft hij om de week over (verborgen) discriminatie en racisme, maar vooral over manieren om elkaar op dit thema te kunnen verstaan. Lees ze hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden