OpinieMidden-Oosten

Zoek naar mogelijkheden om bruggen te slaan tussen Israëliërs en Palestijnen

Ook voor Nederlandse kerkgangers is Israëls annexatie van Palestijns gebied een splijtzwam, stelt lezer en vredesactivist Johan Feitsma vast.

Vandaag kan de Israëlische ­regering beginnen met de annexatie van delen van het Palestijnse gebied. Naarmate 1 juli, de geplande datum van annexatie, dichterbij kwam, zwol de kritiek op dat door de Amerikaanse president Trump gesteunde plan op allerlei niveaus aan.

Ook de Wereldraad van Kerken, met 350 aangesloten kerken, protesteerde bij de Verenigde Naties en vroeg om sancties als de Israëlische regering dit plan zou doorzetten. De Nederlandse Raad van Kerken, achttien kerkgenootschappen, heeft er lang over gesproken en steunt het protest van de Wereldraad wel, maar dan zonder eventuele sancties te willen. Een deel van de Nederlandse kerken heeft dat element op het laatste moment kunnen tegenhouden.

Het komt erop neer dat de Nederlandse kerken zeer verdeeld zijn als het over Israël en de Palestijnen gaat. Een deel staat achter het onrechtvaardige, harde beleid van de Israëlische ­regering en een ander deel staat juist achter de Israëlische vredesbeweging.

Deze verdeeldheid speelt niet alleen bij de kerkleiders, maar evenzeer op het grondvlak. Een normaal gesprek tussen kerkgangers over het probleem is bijna niet mogelijk. Het gaat dan vaak al snel over allerlei details die wel waar kunnen zijn, maar lang niet altijd relevant voor het echte probleem. Het gevolg is dikwijls dat er dan maar niet meer over het probleem wordt gesproken en de kwestie zoveel mogelijk wordt vermeden.

Verdrietige polarisatie

We kunnen dit jammer genoeg niet ­anders noemen dan een verdrietige polarisatie. Dit brengt een oplossing van het probleem en vrede tussen Israël en de Palestijnen niet dichterbij. Zou het ons als kerken niet tot bezinning moeten doen komen? We zouden de vrede toch juist wél dichterbij moeten willen brengen?

Hoe kunnen we wel ‘verder’ komen? Om tot een noodzakelijke eerlijke dialoog te komen, zou er niet alleen kritiek moeten zijn op het beleid en de harde lijn van de Israëlische regering en een afwijzing van de geplande annexatie, maar zou veel meer gezocht moeten worden naar mogelijkheden om bruggen te slaan en samen te bouwen aan een betere toekomst voor alle inwoners. De Israëlische vredesbeweging, de Palestijnse vredesgroepen en Palestijnse kerken roepen daartoe ook op.

Een mooi voorbeeld van bruggen bouwen bestaat in Israël-Palestina: ­Parents Circle. Dit is een organisatie van Palestijnse en Israëlische ouders die door de kwestie een kind of familielid verloren. Na de verwerking van hun drama en verdriet zoeken ze elkaar in deze organisatie op, delen hun pijn en steunen elkaar op die manier. Een Israëlische ­vader die zijn dochter van dertien verloor bij een aanslag en een Palestijnse man die zijn vader verloor bij een incident, hebben elkaar gevonden en zijn vrienden voor het leven geworden.

Over hun verhaal, hun ervaringen en ideeën voor een betere toekomst geven ze nu samen presentaties op scholen in Israël, op meer dan honderd scholen al. Ze hebben laten zien dat tegenstellingen overbrugd kunnen worden, dat het anders kan. Laat dit richten van de focus op verzoening een voorbeeld zijn voor onze kerken. Dat zal vrede daar en ook bij ons wél dichterbij kunnen brengen.

Lees ook:

Annexatie van de Jordaanvallei, droom of drama?

Als het aan premier Benjamin Netanyahu ligt, annexeert Israël een groot deel van de Westelijke Jordaanoever. In de Jordaanvallei lopen de meningen daarover soms op verrassende wijze uiteen.

Israëliërs protesteren tegen annexatieplan Netanyahu

Enkele duizenden Israëliërs hebben zaterdag op het Rabinplein in Tel Aviv geprotesteerd tegen de annexatieplannen van premier Netanyahu. De regeringsleider wil nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever onder de soevereiniteit van Israël brengen en zich daarmee de facto Palestijns grondgebied toe-eigenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden