Opinie Leenstelsel

Zo zielig zijn leenstudenten ook weer niet

Studenten met een studieschuld worden vaak weggezet als slachtoffers. Lezer Annelies Mons-Andreae vindt dit nogal overdreven. 

“Coalitie-Y is geen verkapte actie ‘weg met het leenstelsel’, iets wat de ChristenUnie via een achterdeurtje probeert te regelen...” aldus Gert-Jan Seegers onlangs in Trouw. 

Toch kan ik me niet aan die indruk onttrekken, gezien de door hem gezochte samenwerking met Tim Hofman. Niet gebaseerd op expertise of research, maar meer gericht op medialogica. Bij beiden lees ik vooringenomenheid, halve waarheden en causale verbanden die (nog) niet onderzocht, laat staan bewezen zijn. Alsof studenten die geld lenen massaal extreem vermoeid en emotioneel uitgeput door het leven gaan, zich zorgen makend over het krijgen van een burn-out. Weggezet als slachtoffers in plaats van kanshebbers.

Leenangst en angst om te studeren

Echter, de mogelijkheid tot een aanvullende beurs via de overheid (omgezet in een gift als het diploma binnen tien jaar gehaald wordt) bestaat nog steeds. Derhalve mag van ouders met een verzamelinkomen boven de norm worden verwacht zelf financieel bij te dragen aan de studie van hun kind.

De gesuggereerde leenangst en ‘dus’ angst om te studeren (Interstedelijk Studenten Overleg ISO) komt niet overeen met een explosieve groei van 40 procent meer studenten binnen het hoger onderwijs (Vereniging van Universiteiten VSNU).

Verder blijkt uit de Studentenmonitor, (OCW), jaarlijks uitgevoerd onder ruim 13.000 studenten, dat steeds minder voltijdstudenten financiële moeilijkheden ervaren. Het percentage met weinig tot geen financiële moeilijkheden, is toegenomen van 43 procent in 2007 tot 64 procent in 2016. In het onderzoek van Motivaction (ISO) onder niet meer dan 562 studenten geeft slechts 35 procent van de ondervraagden aan makkelijk financieel rond te komen.

Selecteren aan de poort

Vervolgens: de gemiddelde studieschuld, door invoering van het leenstelsel, is geen 40.000 euro (Tim Hofman) maar gemiddeld 21.000 euro (Centraal Planbureau). Studenten hebben 35 jaar om inkomensafhankelijk af te lossen. Daarna wordt de restschuld kwijtgescholden.

Wel is de uitval onder studenten veel te hoog. Om studie-uitval terug te dringen, moet meer aan de poort kunnen worden geselecteerd, en mismatch tussen opleidingen en arbeidsmarkt leidt tot overschot aan afgestudeerden die lang niet allemaal een baan op niveau vinden. Maar in ‘het echte leven’ geldt nog steeds de wet van vraag en aanbod en betaalt kwaliteit zich vroeg of laat vanzelf uit.

 Lees ook: 

‘Tegenpolen’ Gert-Jan Segers en Tim Hofman willen generatie-Y-problemen op de kaart zetten

Politicus Gert-Jan Segers en programmamaker Tim Hofman willen met hun Coalitie-Y de problemen van jongeren op de politieke agenda krijgen. Met succes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden