null Beeld
Beeld

OpinieCommentaar

Zo krachtig als Israël de pandemie weet te bestrijden, zo chaotisch blijft het politieke krachtenveld

Zo krachtig als Israël de corona-pandemie weet te bestrijden, zo chaotisch blijft het politieke krachtenveld in dat land. Na de vierde verkiezingen in twee jaar tijd dreigt opnieuw een patstelling. Premier Benjamin Netanyahu is als overwinnaar uit de bus gekomen en heeft met zijn Likoedpartij de meeste zetels in handen. Maar zijn overwinning is te klein om eenvoudig een meerderheid in de Knesset te realiseren.

Uiteraard is het knap dat Netanyahu wist te winnen. Hij wordt immers verdacht van machtsmisbruik en zelfs corruptie, beschuldigingen die in veel landen een politicus tot terugtreden dwingen – vanuit eigen moreel besef, of onder druk van partijgenoten of kiezers. Likoed kan echter niet zonder hem en voor veel kiezers is hij de sterke man die Israël veilig houdt in een buitengewoon instabiele en vijandige omgeving – nog los van zijn succesvolle corona-aanpak. Netanyahu is bovendien een politieke vechtjas die blijft strijden tegen wat hij als een ‘heksenjacht’ beschouwt van de pers en de rechtspraak. Met deze verkiezingen wilde Netanyahu opnieuw herkozen worden, dan verdere immuniteit regelen, en zo aan vervolging ontkomen.

Coalitievorming wordt echter moeilijk, dus zekerheid heeft Netanyahu nog niet. Hij heeft hoe dan ook Religieus Zionisme nodig, een alliantie van uiterst rechtse en orthodoxe partijen die berucht zijn om racistische en homofobe standpunten. Daarnaast zal Netanyahu mogelijk zaken moeten doen met de Arabische partij Ra’am, wat erg onwaarschijnlijk lijkt. Er is aan oppositiekant in theorie wel een coalitie mogelijk, maar ook daar is de onderlinge verdeeldheid enorm groot.

Centrumlinks weet geen leiders naar voren te schuiven die tegen Netanyahu op kunnen

Het is weinig vrolijkstemmend dat deze serie verkiezingen zo’n herhaling van zetten oplevert. Dat ligt ook aan de centrumlinkse oppositie, die geen leiders naar voren weet te schuiven die tegen Netanyahu op kunnen. Ook oud-stafchef Benny Gantz van alliantie Blauw-Wit werd in een coalitie met Netanyahu afgebluft - de Likoed-leider liet de coalitie sneuvelen voordat Gantz het stokje als premier van hem kon overnemen. De partij van de nieuwe oppositieleider Yair Lapid vergaarde slechts de helft van het aantal stemmen van Likoed.

Tegen het schisma in Israël lijkt al met al geen kruid gewassen, noch tegen het vermogen van Netanyahu aan de macht te blijven. Voor wie hoopte op doorbraken in Israëls verhouding met de Palestijnen is dat treurigstemmend nieuws, ook omdat er op dat vlak weinig druk zal komen vanuit Washington – president Biden heeft teveel andere prioriteiten om energie te steken in een weinig kansrijke vredesmissie. Zo moddert Israël voort, tot op het bot verdeeld en met als belangrijkste politicus iemand die vooral zijn eigen berechting tracht te voorkomen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden