FramingHans de Bruijn

Zo ga je om met moreel verontwaardigde Kamerleden

null Beeld -
Beeld -

De Kamer is moreel diep verontwaardigd over Mark Rutte – die gunt tegenmachten geen ruimte. Als je met morele verontwaardiging wordt geconfronteerd, hoe frame je die?

• Als hypocrisie. Dit is geen morele verontwaardiging – dit is keiharde machtspolitiek, zegt VVD’er Ton Elias. Sigrid Kaag? Die speelt Jeanne d’Arc, vult hij aan – maar verstevigt zo haar positie in de onderhandelingen. Ze verwijt Rutte een machtspoliticus te zijn, ze is het zelf.

• Als blinde woede – Ruttes critici zien alleen nog maar feiten die het eigen morele gelijk bevestigen. Rutte gaat juist heel goed met tegenmacht om. Hij gunt coalitiepartners veel, vaak ten koste van het VVD-belang, zegt VVD’er Melanie Schultz. Juist hij moest dealen met een minderheid in de Eerste Kamer.

• Als een immorele houding. Het debat was ‘een steniging’, zegt Schultz. Veertien uur lang beuken zestien fractievoorzitters in op één persoon. De ondertoon: inhoudelijk vinden de zestien zich moreel hoogstaand – en dat rechtvaardigt een onmenselijke houding.

• Als morele verontwaardiging. Volgens Gert-Jan Segers representeert Rutte een cultuur ‘waarin verkiezingen een hinderlijke onderbreking lijken te zijn’ van zijn macht. Dat is een keihard verwijt waar je als VVD’er diep verontwaardigd over kunt zijn. Iemand die verkiezingen ‘hinderlijk’ vindt, is heel erg fout, ondemocratisch – doet aan Russische politici denken. Het is de morele verontwaardiging over morele verontwaardiging. Opmerkelijk: dat frame komen we veel minder tegen onder VVD’ers. Die zijn blijkbaar niet zo snel moreel verontwaardigd.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van beleidsmakers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden