OpinieMigrantenbeleid

Zo behandel je minderjarigen niet

null Beeld

De voorwaarden voor de opvang van minderjarige vreemdelingen uit kamp Moria botsen met kinderrechten, schrijven Peter Rodrigues, hoogleraar immigratrierecht en Ton Liefaard, hoogleraar kinderrechten, beiden aan de Universiteit Leiden

Peter Rodrigues en Ton Liefaard

Minderjarige vreemdelingen zorgen politiek voor de nodige hoofdbrekens en spanning binnen de regeringscoalitie. Vorige maand schreef de staatssecretaris van justitie en veiligheid een brief over de hulp van Nederland naar aanleiding van de brand in het opvangkamp Moria op Lesbos, Griekenland, met alle ellende voor de daar verblijvende vreemdelingen; het resultaat van intense besprekingen tussen de coalitiepartners. Naast financiële en humanitaire steun, is onze staatssecretaris bereid om in totaal honderd asielzoekers in Nederland op te vangen, vijftig alleenstaande minderjarige vreemdelingen en vijftig personen in gezinsverband met minderjarige kinderen.

Helaas geldt er een aantal voorwaarden. Ten eerste wordt dit aantal vreemdelingen in mindering gebracht op het ‘hervestigingsquotum’ van 500 jaarlijks op te nemen en door de UNHCR te selecteren kwetsbare vluchtelingen. Dat lijkt verdacht veel op Hollandse zuinigheid. Vanuit kinderrechtenperspectief is het verder verbijsterend om te lezen dat de vijftig alleenstaande minderjarigen jonger dan 14 jaar moeten zijn. Op grond van het VN-Kinderrechtenverdrag, van toepassing op alle kinderen tot 18 jaar, is niet te begrijpen waarom deze leeftijdsgrens wordt gehanteerd. Bovendien bestaat er ernstige twijfel of deze minderjarige vreemdelingen wel te vinden zijn. Nu een rechtvaardiging voor dit leeftijdsonderscheid ontbreekt, is het Nederlandse beleid naar onze mening in strijd met het discriminatieverbod uit het Kinderrechtenverdrag.

Een ander probleem is dat de staatssecretaris aanvullende maatregelen aankondigde voor de Nederlandse asielprocedure. Eén ervan gaat over het zogenoemde aanmeldgehoor dat als eerste na indiening van een asielverzoek plaatsvindt. Daarin worden aan de minderjarige vragen gesteld over identiteit, nationaliteit en reisroute. Het asielmotief komt daarna pas aan de orde, tijdens het eerste gehoor. De staatssecretaris wil deze procedures vanwege efficiëntie in elkaar schuiven, net als bij volwassenen. Hiermee verliest zij uit het oog dat minderjarigen kwetsbaarder zijn en dat zij het zonder de essentiële voorbereiding op het aanmeldgehoor zullen moeten doen. Daarbij zullen zij de bijstand van een vertegenwoordiger moeten gaan missen, meestal een jeugdbeschermer van Nidos, de voogdij-instelling voor minderjarige vreemdelingen, die bij het gehoor aanwezig is. Dit staat op gespannen voet met het Europese asielrecht.

Deze plannen, doorspekt met migratiecontrole, getuigen van weinig humaniteit en ondermijnen de belangen van minderjarige vreemdelingen. Deze handreiking verdient in het licht van het Kinderrechtenverdrag ernstig heroverweging.

Lees ook:

Opnieuw roepen kritische leden van coalitiepartijen het kabinet op meer te doen voor vluchtelingen uit Moria

Kritische leden van de ChristenUnie, het CDA, D66 en in mindere mate de VVD, leggen zich niet neer bij de zogenoemde ‘Moria-deal’ van het kabinet. Met een nieuwe handtekeningenactie roepen zij hun partijgenoten op meer te doen voor de vluchtelingen uit de kampen op Lesbos.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden