OpinieKerkzang

Zingen in de kerk? Het mag weer, maar laten we het nog maar niet doen

Archiefbeeld van een drukbezette Dordtse Grote Kerk.Beeld ANP

Laten we als kerkgangers niet meteen alle ruimte gebruiken die er is, maar voorzichtig zijn. Nog even niet zingen tijdens de dienst, schrijft emeritus predikant Bernard Baakman.

Als emeritus predikant ben ik graag te gast als voorganger in kerken in de buurt. Maar voor de dienst van morgen loop ik tegen een gewetensvraag aan. De kerkeraad heeft, nu het weer mag, de gemeentezang vrijgegeven. Het gaat volgens richtlijnen met een RIVM keurmerk maar is het niet te vroeg? Ik heb zo mijn bedenkingen.

Allereerst hebben we te maken met onwetendheid. Over het Covid-virus weten zelfs wetenschappers heel veel niet. Dagelijks staat de krant vol met nieuwe inzichten. Het RIVM maakt calculaties waarvan het de onzekerheidsmarge niet weet en nog niet kan weten. De inschatting van het risico is laag, maar de praktijk moet uitwijzen of de huidige richtlijnen afdoende zijn.

Dan is er ook onderschatting. Het ­lage risico is tegelijk op individueel niveau een groot risico, want als mensen het virus oplopen kunnen de gevolgen desastreus zijn. De goede herder verdraagt het verlies van één schaap niet, met dit beeld is de kerk vertrouwd. De beelden van mensen op een ic zijn dat intussen ook, elke patiënt daar is er een te veel.

Gretigheid

En de gretigheid neemt toe. In de politiek, in de samenleving, overal zie ik mensen om me heen die zo snel mogelijk terug willen naar normaal. De druk op herstel van de economie is enorm, maar ook in het sociale leven willen wij weer gewoon kunnen doen. Het stadion, de concertzaal, een terras, het zingen in de kerk, daar waar ons hart klopt. Het geduld is lang op de proef gesteld, met gretigheid wordt alle geboden ruimte tot op en over de grens genomen en genoten. Het is allemaal goed invoelbaar, wie wil dat niet. Maar de vraag is: tegen welke prijs, is het niet te vroeg?

Elke ontmoeting bergt een risico in zich, in groepsverband neemt het risico toe, wij kunnen niet alles uitsluiten want dat is geen leven. Maar zingen met zijn allen voegt een bewezen risico toe terwijl er goede alternatieven zijn. Werkloze muzikanten te over.

Het zou de kerk sieren als zij niet met de tijdgeest meegaat: niet elke ­millimeter ruimte die geboden wordt met twee handen aanpakken. Laat de samenleving zien dat je ook anders met de berekeningen en modellen kunt ­omgaan: vooralsnog afzien van wat ons dierbaar is uit een strikter gevoel van verantwoordelijkheid voor elkaar.

Zingen in de kerk mag weer, wat mij betreft gaan wij het nog niet doen.

Lees ook:

Eindelijk weer samen psalmen zingen, maar wel op de parkeerplaats

De Hervormde Gemeente Putten organiseert sinds afgelopen weekend kerkdiensten in de buitenlucht. Zo kunnen grote groepen gelovigen naar een dienst, terwijl zij de coronamaatregelen in acht nemen. ‘We zijn zo blij dat we weer mogen zingen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden