Commentaar

Zimbabwe heeft juist nu een regering nodig die in staat is een economisch herstelprogramma door te voeren

Kinderen bij de begrafenis van een van de omgekomen demonstranten bij de protesten in Harare van 1 augustus. Beeld AFP

Het is wellicht nog te vroeg om de conclusie te trekken dat de verkiezingen in Zimbabwe geen ommekeer ten goede zullen brengen, maar de voortekenen voor een door ­velen gewenste nieuwe start voor het land zijn niet gunstig. 

Het is zeer de vraag of de vorige week gehouden verkiezingen voor een nieuw parlement en een president eerlijk zijn verlopen. Met een zeer krappe meerderheid van 40.000 stemmen werd Emmerson Mnangagwa tot president verkozen. Regeringspartij Zanu-PF, al sinds de onafhankelijkheid in 1980 aan de macht in Zimbabwe, behaalde een tweederde meerderheid in het parlement. 

Twijfels

Verkiezingswaarnemers van de Europese Unie uitten hun twijfels of de verkiezingen wel eerlijk zijn verlopen. Er was sprake van intimidatie van kiezers op het platteland. Ook wordt getwijfeld aan de kiescommissie, die volgens veel Zimbabwanen te veel gelieerd zou zijn aan de Zanu-PF. Zo zijn er signalen dat stemformulieren en kiezerslijsten niet klopten. Bij demonstraties na de verkiezingen greep het leger bruut in, waarbij doden en gewonden vielen. Bij een persconferentie van oppositieleider ­Nelson Chamisa viel de oproerpolitie binnen.

Dat was niet waarop de inwoners van Zimbabwe ­hoopten, nadat vorig jaar de nu 94-jarige Robert Mugabe, na 37 jaar aan de macht te zijn geweest, door het ­leger werd afgezet. “Zijn er uitzinnige overwinningsfeesten gaande in het land? Helaas niet. Er bestaat slechts angst, verdriet en het stille geluid van stervende hoop in de harten van miljoenen mensen. Plus agressieve soldaten in intimiderende tanks natuurlijk’’, zo verwoordde de bekende journalist Edmund Kudzayi de stemming.

En dat is een treurige conclusie, een jaar nadat Mugabe aan de kant werd geschoven.

Hopeloos verdeeld

Het land heeft juist nu een regering nodig die in staat is, op basis van vertrouwen van de bevolking en internationale organisaties en investeerders, om een economisch herstelprogramma door te voeren. De economie is ingestort, de ooit florerende landbouwsector bestaat nauwelijks meer, toeristen blijven weg. De werkloosheid is duizelingwekkend hoog, cash geld is er nauwelijks meer.

Helaas heeft de oppositie het ook aan zichzelf te wijten dat één van Mugabe’s ‘krokodillen’, Mnangagwa, het land de komende jaren zal besturen en dat Zanu-PF ook in het parlement over een ruime meerderheid beschikt. De oppositie was hopeloos verdeeld en maakte daardoor tijdens de verkiezingscampagne een krachteloze ­indruk. De bevolking verdient zoveel beter dan deze machtswisseling die weinig perspectief biedt.

Lees ook:

Leger opent het vuur op demonstranten Zimbabwe

De chaos in Harare liet niet lang op zich wachten toen de Zimbabwaanse kiescommissie bekendmaakte dat regeringspartij­­ Zanu-PF een meerderheid van de parlementszetels had gewonnen.

Satire in Zimbabwe: 'Mugabe was de ultieme droom voor elke satiricus'

Sinds de afzetting van Mugabe lijkt het land vrijer. Satiricus Samm Farai Monro doet er zijn voordeel mee.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Eerdere commentaren leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden