null Beeld

ColumnJamal Ouariachi

Zijn naam blijft voor altijd verbonden met het woord dickpic

Jamal Ouariachi

Het is strikt verboden volgens de heersende maatschappelijke moraal om je af te vragen hoe het nu met Marc Overmars gaat. De slachtoffers van zijn gedrag behoren alle aandacht te krijgen. En daarom vraag ik me vandaag eens af hoe het met Marc Overmars gaat. Met zijn vrouw ook, en zijn zoons.

Overmars verdient straf, zeker. En straf heeft verschillende functies. Genoegdoening voor de slachtoffers. Het stellen van een voorbeeld. En je hoopt dat de bestrafte zijn lesje leert en het ongewenste gedrag niet meer zal vertonen. Op een dag komt de veroordeelde vrij en dan kan hij beginnen aan het opbouwen van een nieuw en hopelijk beter leven. Dat laatste aspect lijkt in onze mediarechtsstaat slechts een marginale rol te spelen. Voor altijd zal de naam Marc Overmars met het woord ‘dickpic’ verbonden blijven. En altijd is lang.

De VPRO nagelde documentairemaker Bram van Splunteren aan het kruis vanwege een relatie met een medewerkster, 33 jaar geleden. In een poging die tijdsspanne te duiden, maak ik een simpel rekensommetje: ik ben 43 en dus was ik 33 jaar geleden 10 jaar oud. De mentale afstand die ik moet afleggen tussen degene die ik nu ben en wie ik toen was, raakt aan het onbevattelijke. Afgezien van een paar gemeenschappelijke kenmerken zijn dat 10-jarige kind en ik twee verschillende mensen. Zo lang is 33 jaar dus. Was deze publieke afrekening met Van Splunteren werkelijk de beste manier om hiermee om te gaan?

‘Privé en ontzettend precair’

Relkunstenares Tinkebell noemde op Twitter de kwestie rond het opgestapte PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk ‘privé en ontzettend precair’ en daarom onthulde ze in de podcast Wat ik nog wilde zeggen haar versie van de gebeurtenissen tot in het intiemste detail (“Ik kan een 3D-print maken van zijn lichaam van de hoeveelheid naaktfoto’s die ik heb”). Ze was ook niet te beroerd Van Dijks zoon in haar relaas te betrekken. Het versturen van naaktfoto’s is op zichzelf niet verboden, en toch moesten de luisteraars en misschien ook wel Van Dijks zoon, deze details horen. Waarom? Waartoe?

Afgelopen weekend werd Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan door haar partij Volt geschorst vanwege ‘grensoverschrijdend gedrag’. Naar eigen zeggen wist Gündoğan niet op welk gedrag gedoeld werd. Maar in de publieke verbeelding kon er meteen van alles op de vage aanklacht geprojecteerd worden, en waar rook is, is vuur, nietwaar?

Als deze column gepubliceerd wordt, is er vast meer bekend over dit geval, al dan niet via lekken, geruchten, vage vermoedens – maar wat vaststaat, is dat de schade al is aangericht: om Gündoğan hangt voorgoed een brandlucht.

De grote vraag is nu: wie is de volgende die publiekelijk moet hangen? Wie is zonder zonden?

Jamal Ouariachi is schrijver. Behalve­­ romans en verhalen schrijft hij onder meer recensies en columns. Lees hier eerdere columns van Ouariachi terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden