null

OpinieVaccineren

Zie dat vaccinatiebewijs gewoon als een rijbewijs voor het sociaal verkeer

Iedereen accepteert dat je een rijbewijs nodig hebt om een auto te besturen. Waarom dan zo krampachtig doen over het vaccinatiebewijs? Het gaat om onze veiligheid in het sociaal verkeer.

Om een auto te mogen besturen, moeten verkeersdeelnemers in het bezit zijn van een rijbewijs. Een internationale afspraak en regel. Dit is niet alleen voor de eigen veiligheid, maar ook uit veiligheidsoverwegingen voor ieder ander die de straat op gaat. Verkeersafspraken worden geleerd en getoetst. Pas met het behaalde rijbewijs mag je met een auto de weg op.

In dit licht bezien vraagt het denken over vaccinatie in deze tijden van pandemie om een bijstelling van eerdere overwegingen, bijvoorbeeld die van de lichamelijke integriteit en het niet tot vaccinatie mogen dwingen. Ik denk meer en meer in de richting van een vaccinatiebewijs, gebaseerd op de noodzaak van dat rijbewijs. Niemand dwingt je een rijbewijs te halen, niemand dwingt je een auto te besturen, maar als je je op die wijze in het verkeer wilt begeven, ben je verplicht, voor ieders veiligheid, een rijbewijs te halen.

Er is wel degelijk een keuze

In tijden van een pandemie kan een vaccinatiebewijs verplicht gesteld voor wie aan het maatschappelijk leven wil deelnemen. Het betreft hier immers een in potentie dodelijk of invaliderend virus dat wereldwijd verspreid is geraakt. En er is wel degelijk een keuze.

Als je je niet wilt laten vaccineren, kies je voor een verminderde deelname aan de maatschappij. Op deze manier zijn er straks geen nationale lockdowns meer nodig, want iemand die zich niet laat vaccineren, maakt daarmee dan de keuze om niet, of met minder mogelijkheden, aan het maatschappelijk verkeer deel te nemen. Zonder bewijs is er een verminderde mogelijkheid om je op de weg te begeven.

Vaccinatie doe je in deze omstandigheden van een wereldwijd verspreid virus namelijk niet alleen voor jezelf, maar ook voor de samenleving: We kunnen die met elkaar gezonder maken, we zijn met elkaar verantwoordelijk om beschermend met elkaar om te gaan. Dit virus maakt het mogelijk met een nieuwe blik in te zien dat we een samen-leving zijn, van elkaar afhankelijk. Geen verzameling individuen die alleen voor zichzelf zorgen, maar mensen die samen, op deze ene planeet, ademen, leven en zichzelf zo organiseren dat we zorgzaam zijn voor elkaar.

‘Groter denken, kleiner doen

Een vaccinatiebewijs is een bewijs dat je deel kunt nemen aan die samenleving, die de zorg hoog in het vaandel heeft staan. Dat is zorg die niet alleen afhankelijk is van ziekenhuizen en dokters, maar ook van mij. Mocht ik op een terrasje willen zitten, of aan een dansfestival deelnemen, dan zorg ik dat ik de kans om iemand ziek maak, zo klein mogelijk houd. Zoals de verplichting van een rijbewijs bedoeld is om de kans op brokken in het verkeer zo klein mogelijk te maken. De leus ‘groter denken, kleiner doen’(Herman Tjeenk Willink) is op velerlei manieren toepasbaar.

Lees ook:

Deze week heeft de helft van alle volwassenen een coronaprik gehad. Wat betekent dat?

Deze week krijgt de 7 miljoenste landgenoot zijn eerste coronavaccinatie. Dat maakt – ondanks alle onzekerheden – de kans dat de pandemie nog uit de hand loopt fors kleiner.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden