null Beeld

Het antwoordMonic Slingerland

‘Zeventig cent per huishouden per dag, dat is geen groot klimaatoffer’

Ja, de lezers vinden dat Nederland moet meebetalen aan klimaatschade elders. Maar slechts een enkeling noemt een concreet bedrag.

Monic Slingerland

Zeventig cent

Natuurlijk moeten wij Nederlanders de klimaatschade elders compenseren. Wij hebben deze mede veroorzaakt. Dit gaat nauwelijks ten koste van onszelf; we zullen nog grotere klimaatoffers moeten brengen voor ieders toekomst. Als elk huishouden met een goed inkomen of vermogen zeventig cent per dag bijdraagt en dit aflopend tot geen bijdrage voor wie een klein inkomen heeft, dan heb je jaarlijks een miljard euro als compensatie. Dat kun je nauwelijks een offer noemen. En het is veel meer dan Rutte heeft toegezegd.
Hans Ros Rotterdam

Zak geld helpt niet

Moeten we niet eens af van het idee dat we met een zak geld klimaatschade in andere landen kunnen voorkomen. Wat heb je aan geld als je huis of land twee keer per jaar onder water komt te staan of het zo droog is dat er niets meer groeit? Wat er moet gebeuren, is ons (over)consumptiegedrag aanpassen en een eind maken aan ons idee van eco­nomische groei. En we moeten ontwikkelingslanden eerlijke prijzen voor hun producten geven. Onze welvaart hoeft niet verder te groeien door bodemprijzen. Het kan niet ­anders dan dat dat offers vraagt.
Gerrit Geurink Lunteren

Miljardairs

Een klimaatfonds voor elders is een goed idee en ik wil best mijn steentje bijdragen. Risico is dat het geld verkeerd terechtkomt. En als we ­allemaal bijdragen, kan er een geldstroom komen van arme mensen in rijke landen naar rijke mensen in arme landen. Daar kan Trouw weer leuke artikelen over schrijven. Daarom zou ik willen dat er een speciale heffing voor miljardairs komt. Die bezitten samen 13 biljoen euro. Ze hoeven maar 0,8 procent vermogensbelasting te betalen om het hele fonds te vullen. En zij dragen het meest bij aan het klimaatprobleem. Ik zou dit fonds laten beheren door Bill Gates en George Soros. Die hebben ervaring in het vinden van goede projecten en zijn veel te rijk om nog omkoopbaar te zijn. Onder die condities wil ik graag bijdragen.
Melis Melissen Amersfoort

Preventie

Het dichtdraaien van de klimaatschadekraan is het belangrijkste. Ik neem aan dat de draagkracht van belastingbetalers niet onbeperkt is, dus moeten we keuzes maken. Ik zou zeggen: besteed elke euro aan preventie. Bijkomend voordeel is dat de getroffen landen onze eerdere fouten niet hoeven herhalen. Wij moeten niet denken onze schuld te kunnen afkopen door een som geld over de schutting te gooien.
Jacob Theunisz Middelburg

Keuzes

Moet er een miljard naar de zorg in Nederland of naar een internationaal klimaatschadefonds? Dat is een valse tegenstelling. De klimaatcrisis trekt zich niets aan van landsgrenzen. Onze CO2-uitstoot maakt ons tot een van de hoofdverantwoordelijken voor de schade. Het is een morele verplichting om bij te dragen aan zo’n fonds. Dat het een druppel op de gloeiende plaat is, zou ons moeten aanzetten tot meer urgentie in de crisisaanpak. We dweilen nu met de (olie)kraan wagenwijd open.
Ruurdtje van den Berg Olst

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden