OpinieVoeding
Zet ook kleinere porties op de menukaart
Zorg en klimaat maar vooral ook miljoenen gasten zijn gebaat bij kleine porties in de horeca, betoogt ervaringsdeskundige Sandra de Blaeij.
Onderzoek toont aan dat de helft van de volwassen Nederlanders overgewicht heeft. In de jaren tachtig gold dat voor een derde van de volwassenen. Die toename komt onder andere doordat de porties bij de maaltijden door de jaren heen groter zijn geworden.
Inmiddels bevat een gemiddelde maaltijd al gauw 2212 calorieën, volgens het onderzoek van voedselhistoricus Rebecca Earle van de University of Warwick. Bovendien bewegen mensen te weinig, eten ze ongezond en veel meer dan nodig is.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die te zwaar zijn, een grotere kans hebben op het krijgen van kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en luchtwegaandoeningen. Het Loket Gezond Leven vermeldt dat obesitas een van de grootste kostenposten is binnen de gezondheidszorg. Nederland besteedt jaarlijks ongeveer 500 miljoen euro aan de gevolgen van ernstig overgewicht.
Meer bewust van gezonde voeding
Mensen zijn zich gelukkig meer bewust geworden van gezonde voeding. Uit diverse interviews en cijfers van het CBS blijkt dat er een groeiende groep kleine eters is van meer dan vijf miljoen mensen. Vanwege hun gezondheid, leefstijl of een medische reden letten ze op de hoeveelheden die ze eten.
Maar als een kleine eter uit eten gaat, dan is het vaak niet mogelijk in een restaurant een halve of kleine portie te bestellen. Meestal wordt er dan een hoofdgerecht besteld, waarvan de helft blijft liggen. Het is dan ook niet vreemd dat de Nederlandse horeca jaarlijks 55.000 ton aan eten, of te wel 83 miljoen borden eten weggooit.
Tien kilo weggegooid voedsel is equivalent aan 35 euro weggegooid geld. Dat is bovendien zonde van het voedsel, de grondstoffen, het land en de energie die voor de productie van voedsel nodig zijn. Deze verspilling draagt op deze manier bij aan de uitputting van onze planeet. En met deze gevolgen van de huidige overmatige eetgewoonten en verspilling zadelen we onze kinderen op.
Het goede nieuws is dat met enige aanpassingen enorm veel winst is te behalen. De tijd is aangebroken dat ook restauranteigenaren zich bewust worden van hun rol. Met het verkleinen tot halveren van porties helpt de horeca mee aan het terugdringen van overeten, voedselverspilling en afval. Bovendien kan ze zo besparen op kosten en een groeiende groep gasten aantrekken die niet veel kunnen of mogen eten. Kleine porties op de menukaart is beter voor de horeca, de zorg, de gezondheid en het klimaat.
Sandra de Blaeij is ervaringsdeskundige en initiatiefnemer van het inspiratie- en restaurantplatform KleinePorties.
Lees ook:
We zijn iets gezonder gaan eten (maar nog niet gezond genoeg)
Nederlanders zijn gezonder gaan eten en drinken. Maar écht gezond eten, is voor de meeste mensen nog steeds moeilijk.