SITE en EDITIE artikel Opinie typografie letter illustratie Beeld RV
SITE en EDITIE artikel Opinie typografie letter illustratieBeeld RV

OpinieEnergiezuinig wonen

Zet alvast slimme stappen naar het verduurzamen van eigen woning

Jeroen Pels

Het eigen huis isoleren in combinatie met plaatsen van zonnepanelen kan eigen-huisbezitters wel degelijk veel opleveren. En de overheid zou dat moeten stimuleren, reageert Jeroen Pels op conclusies dat niets doen soms goedkoper is. Pels is directeur hypotheken en private banking bij Triodos Bank en onderhandelde mee over het Klimaatakkoord.

In zijn onderzoek naar kosten en baten van verduurzaming van eigen woningen stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat investeren niet altijd loont. Nietsdoen is daardoor veelal een betere optie, aldus de onderzoekers. Hoewel een aantal verduurzamingsoplossingen inderdaad niet onmiddellijk rendeert, gaat het planbureau wel heel kort door de bocht.

Het onderzoek biedt waardevolle aanknopingspunten voor nieuw beleid. Toch doet de politiek er goed aan onderliggende aannames en uitgangspunten kritisch te benaderen. Zo zouden investeringen om bepaalde isolatiewaarden te behalen niet leiden tot woonlastenneutraliteit. Het PBL houdt echter onvoldoende rekening met slimme combinaties van isolatie en bijvoorbeeld zonnepanelen, of een stap-voor-stap aanpak. Waarom de blik zo rigide gericht op standaardpakketten en een slimme aanpak per woning buiten beschouwing gelaten?

In zijn sommen houdt het PBL ook onvoldoende rekening met de naar verwachting stijgende aardgasprijzen en dalende elektriciteitstarieven. Afkicken van goedkope fossiele energie is een voorwaarde voor de transitie waar ook partijen in het Klimaatakkoord helder over zijn. Bovendien leidt uitstel van maatregelen niet tot afstel, en dan is uiteindelijk de rekening hoger en het voordeel, in de vorm van lagere energielasten, waardevermeerdering van de woning en wooncomfort, lager. Dat aspect blijft onderbelicht. Het lijkt erop of het planbureau maar één weg ziet: van label-G (minst energiezuinige woning) direct naar energieneutraal.

Zet een aantal slimme stappen in de juiste volgorde

Het is een misvatting dat huiseigenaren meteen alles moeten aanpakken. Het huidige onzekere beleid maakt dit tot een onrealistisch scenario. Die beweging toch aanmoedigen kan alleen met gerichte en effectieve subsidies die toekomstige transformaties betaalbaar maken.

Met de huidige transitiemotor is optrekken in een paar seconden van G naar de hoogste versnelling inderdaad meestal niet lonend. Maar van G naar B of A is wel degelijk rendabel en goed te financieren, mede door lagere energielasten, of door waardestijging. Mits je de slimme stappen in de juiste volgorde zet.

• Investeer in isolerende maatregelen op natuurlijke momenten. Het is niet waarschijnlijk dat prijzen van isolerende maatregelen veel verder zakken. Goedkoper en makkelijker dan bij een verhuizing of geplande verbouwing wordt het dus niet.

• Het is gunstiger om na een optimale isolatie-aanpak, direct de stap naar zonnepanelen te zetten en de plannen voor de toekomstige verwarming even af te wachten. Dan profiteer je van goede isolatiewaarden en rekent het financieel voordeel van energieopwekking door zonnepanelen gelijk positief door.

• Houd direct bij de aankoop van een woning rekening met (achterstallige) onderhouds- en verduurzamingskosten en maak slim gebruik van de beschikbare leenruimte en gunstige financieringen. En van de historisch lage rente.

Minder lenen als je je huis niet verduurzaamt

Voor de overheid ligt er een schone taak om deze investeringen te stimuleren. Door wijken die als eerste van het aardgas afgaan, en dus het leergeld betalen, extra te ondersteunen. Door huishoudens in ‘energiearmoede’ ruimhartig te helpen. Door subsidies die de innovatie van technologische oplossingen versnellen. Dus niet door isolatiemaatregelen te subsidiëren, want dat is een dure oplossing die enkel leidt tot overheidssteun op het aankopen van onzuinige woningen en een slecht functionerende markt.

En het is hoog tijd dat de overheid de landelijke leennorm aanpast; een verruiming voor mensen die een lage energierekening tegemoet zien en minder kunnen lenen als je je onzuinige huis niet verduurzaamt. Zo voorkom je overkreditering van onzuinige woningen.

Kortom, het is beter om alvast stappen te zetten dan als konijnen verstijfd in naderende koplampen zitten staren. Gezien de enorme klimaatuitdaging is de status quo simpelweg geen optie.

Lees ook:

Het huis verduurzamen? Het is vaak goedkoper om helemaal niets te doen

Het loont lang niet altijd om te investeren in een energiezuinige woning, concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving.

Het kan wél, je huis betaalbaar verduurzamen

Van het gas af en wonen met meer comfort bij dezelfde maandlasten, dat kan best, zeggen milieudeskundigen. Het Planbureau voor de Leefomgeving is veel te negatief.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden