Opinie

Zet alles in om schuldigen te berechten

Een gedenkteken op Vliegbasis Eindhoven ter nagedachtenis aan de repatriëring van de slachtoffers met de MH17.Beeld ANP

Met grote teleurstelling las ik de bijdrage van Ab Gietelink die betoogt dat het MH17-proces kansloos is en het beter is op te geven. Ik ben het op alle punten oneens met hem, zegt Jos Boonstra, onderzoeker bij het Centre for European Security Studies (CESS) Groningen.

Ten eerste meent hij dat er naast Rusland andere schuldigen zouden zijn die onopgemerkt blijven door de 'tunnelvisie' van het kabinet. Oekraïne had het luchtruim moeten sluiten. Daarmee gaat hij voorbij aan de Russische invasie in Oekraïne waarbij de Krim werd ingenomen en een oorlog in gang werd gezet in de Donbass-regio waarbij Russische troepen werden (en worden) ingezet, zonder dat het Kremlin dit erkent. Kiev heeft niet kunnen bevroeden hoe ver Rusland zou gaan met zijn militaire operatie in Oekraïne.

Vervolgens stelt Gietelink dat Rusland geen belang kan hebben gehad bij het neerhalen van MH17. Het gaat om een 'afschuwelijke fout'. Inderdaad, dat is waar. Maar moeten mensen die anderen zwaar letsel toebrengen door onverantwoord rijgedrag of illegaal vuurwerk ook vrijuit gaan?

Rusland zou zijn militairen niet uitleveren, net als veel West-Europese landen. Maar dit is geen argument om de schuldvraag en een proces achterwege te laten. Is het internationaal recht tot stand gekomen door bij een moeilijke opgave maar van tevoren op te geven?

Gietelink meent ook dat Rusland is overgeslagen bij het onderzoek en genegeerd wordt in zijn bevindingen. Maar hoe kan Rusland zinvol bijdragen als het steeds broodje-aapverhalen vertelt om in Rusland en daarbuiten verwarring te zaaien over de toedracht van de ramp? Het Russisch regime is afhankelijk van propagandistische heldenverhalen (de inname van de Krim) en slachtofferrollen (iedereen is tegen ons in het MH17-dossier) om in het zadel te kunnen blijven. Geen oprechte partner in een internationaal onderzoek, dunkt mij.

Empathie

Tenslotte beargumenteert Gietelink dat de politiek 'verstandiger en empatischer' zou moeten omgaan met deze ramp. Zelf heb ik de indruk dat de kabinetten Rutte II en III zorgvuldig te werk zijn gegaan (en trouwens open hebben gestaan voor dialoog met Rusland). Of er meer empathie nodig is, kunnen alleen de nabestaanden van de slachtoffers bepalen. Zo is het ook aan hen wanneer ze deze verschrikkelijke gebeurtenis achter zich laten - waarschijnlijk nooit, of er nu wel of niet geprocedeerd wordt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden