‘Zelfs als republikein vind ik ophef over Amalia overdreven’

Redactie Trouw

Amalia

Wat een geweldige vondst om een beeld van de koninklijke familie te verfrommelen en er daarna opnieuw een foto van te maken (Trouw, 17 december). De verjaardagspartij was fout en dom wederom. En we weten hoe moeilijk het is om kreukels uit papier te krijgen.

Thea van der Werf-Feenstra, Hattem

Amalia (2)

Het advies is om niet meer dan vier personen thuis te ontvangen en goed te ventileren. Het feest van Amalia was buiten, met 21 uitnodigingen. De gasten waren allen negatief getest en er werd afstand gehouden. Dus de kans op besmetting was uiterst klein, ik denk kleiner dan met vier gasten binnen. Ik hoop dat de koning geen excuus gaat aanbieden. Ik ben een Republikein en vind erfelijk koningschap niet van deze tijd, maar ik vind dat de koning deze keer onterecht wordt aangevallen.

Joke de Zoete, Leiden

Amalia (3)

Onze dochter is in november afgestudeerd en aan een voltijds baan begonnen. Een hele verandering en een mooie prestatie. De Vrije Universiteit heeft besloten geen diploma-uitreiking te organiseren, wat op zich begrijpelijk is in deze tijd. Er is echter niet eens een officieel moment: ze mag haar diploma ophalen bij de balie, of laten opsturen per post. Het tuinfeest van Amalia was over de grens, de diploma-uitreiking van de VU veel te ver binnen de grens van wat kan en mag. Natuurlijk vieren we het zelf, maar iets van een diploma-uitreiking, al is het maar door een begeleidende docent, zou het net iets officiëler en feestelijker maken.

Trudy Joosse-Ridder, Uithoorn

Foute theologen

Wat heeft het voor zin om twee koningsgezinde theologen over het koningschap te laten discussiëren (‘Theologisch elftal’, 16 december)? De krant staat kennelijk pal voor God, Nederland en Oranje. Zoals je van de protestantse oorsprong mag verwachten.

Kees van Engelen, Zaandam

Theologenfout

Een van de zeer geleerde theologen verwijst in het stuk over het koningschap naar artikel 1 van onze Grondwet waarin zou staan dat we allen gelijk zijn. Er staat echter dat in gelijke situaties inwoners gelijk zullen worden behandeld. Mensen zijn gelijkwaardig en niet gelijk. Inderdaad is gelijkwaardig moeilijk te definiëren. Maar van een zeer geleerde mag men toch een poging verwachten.

Gerard Leus, Hengelo (Ov)

Swingkerk

Gemma Bulder moest wennen aan het feit dat de gelovigen niet keurig met gevouwen handjes en oogjes dicht in de banken blijven zitten (Religie & filosofie, 17 december). Ruim veertig jaar geleden woonden we in Nigeria. En maakten natuurlijk ook een kerkdienst mee. Zingen, dansen, lachen, juichen, het hoorde er allemaal bij. Dertig jaren geleden zaten we in Singapore in de nachtmis. Daar werd ik teruggeworpen op een kerkdienst zoals in mijn kinderjaren. Ik kreeg het idee dat men er minstens vijftig jaren achterliep. En dan nu de Bonifatiuskerk. Voor katholieke autochtonen was de nieuwe beweeglijke viering beslist niet nodig geweest. Deze pastoor moet het hebben van mensen met buitenlandse wortels, die totaal andere tradities hebben. Dat hier in Almere een prachtige kerk oecumenische diensten niet van de grond kreeg, is tekenend.

Louise Gregoire, Almere

Zeewolde

Nog altijd laat de mens zich door machtigere partijen graag omkopen met kralen en spiegeltjes. De belofte iets te mogen doen voor de natuur, een beetje restwarmte te kunnen gebruiken, maar ook het even in de spotlights van een wereldgigant te staan, maakt ons blind voor de verstrekkende negatieve gevolgen. Ook in Zeewolde (Trouw, 17 december) werd het datacentrum voor Facebook zo het Trojaanse paard binnengehaald.

Bernadette Verhagen, Blerick

Maria

Fris als altijd gaat Bert Keizer (Gezondheid & zorg, 17 december) met Plato in de hand de moeder des Heren, Maria, te lijf. En laat weinig over van het mysterie van de kerstnacht. Keizer wordt bedankt.

Eelco van der Veer, Ferwert

Nieuwe Trouw

Overwegend negatieve of schampere artikelen in de media als het gaat over de nieuwe bestuurscultuur. Meteen maar een nieuwe mediacultuur? Met Trouw als trendsetter?

Jolanda Muthert, Zutphen

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden