ColumnSylvain Ephimenco

Zeker is dat de Nederlander zeer veel aan de civiele vrede in zijn land hecht

Nog even over het omvangrijke onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat deze week onder de titel ‘Denkend aan Nederland’ werd gepresenteerd. Dat de Nederlandse saamhorigheid en verbondenheid met de nationale identiteit de laatste tijd door verschillende evenementen voluit werd beleefd, is onmiskenbaar. Na de overwinning van Duncan Laurence op het Eurovisiesongfestival via de massale vreugde-uitingen rond de voetballende Oranje-leeuwinnen tot de zwemmarathon van Maarten van der Weijden. Maar er is een ongemakkelijke kant die ook ruimschoots aan bod komt in het SCP-onderzoek.

Verbondenheid met Nederland

De onderzoekers noteren dat onderwerpen als de hoofddoek, de islam, de ramadan en het Suikerfeest door een meerderheid van de Nederlanders als negatief worden beschouwd wat verbondenheid met Nederland betreft: ‘De laatstgenoemde onderwerpen vormen een staartgroep schouder aan schouder met vrijwel unaniem als ongunstig ervaren onderwerpen als corruptie, achterkamertjespolitiek, luiheid en NSB’. Toch worden deze islamonderwerpen elk jaar ruimschoots behandeld door de Nederlandse media vanuit een goedbedoeld elan van inclusiviteit. Geen ramadan of Suikerfeest zonder elk jaar uitvoerige reportages. En als moslima’s aan bod komen, zullen redacties eerder een foto van een vrouw met hoofddoek plaatsen dan zonder.

Kennelijk werkt dit averechts bij een meerderheid van de bevolking. Je zag duidelijk hoe bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in Istanbul bijna alle vrouwelijke aanhangers van de onverdraagzame en autoritaire AKP van Erdogan waren gesluierd. Daarentegen kon je vrijwel geen hoofddoek vinden bij winnaar Imamoglu, die democratie en moderniteit belichaamt. Rond zijn persoon wapperde vrouwelijk haar vrij en fier in de Turkse wind.

Gegrild varkenshaasje van Pegida

Opvallend is ook dat op nummer 1 op de lijst van culturele dreigingen ‘tegenstelling tussen groepen’ staat en op nummer 2 ‘islam’. Misschien kun je een link leggen tussen beide, maar zeker is dat de Nederlander zeer veel aan de civiele vrede in zijn land hecht. Een gegrild varkenshaasje van Pegida voor een moskee zal hij even verwerpelijk vinden als een demonstratie tegen Zwarte Piet te midden van onschuldige kinderen. Dat de islam wordt gezien als een bedreiging voor de nationale identiteit legt het SCP als volgt uit: ‘Die culturele dreiging wordt vaak gezien in het licht van waarden zoals de gelijkheid van mannen en vrouwen, de acceptatie van homoseksualiteit en de scheiding van kerk en staat’.

Ten slotte trek ik me een opmerkelijk bevinding uit het rapport persoonlijk aan. In de lijst gebeurtenissen naar aanleiding waarvan men zich weleens één heeft gevoeld met de andere Nederlanders staat: ‘Als buitenlanders kritiek hebben op Nederland’. Dit geldt ook voor de ex-asielzoeker of migrant die zijn gul ontvangende land van alles naar het hoofd denkt te moeten slingeren. Mijn advies: doe dit niet, want die zogenaamde ‘hunkering naar de zweep’ van de masochistische Waterlander is een gedateerde fabel en helemaal uit de mode.

Ephimenco

Drie keer per week werpt columnist Sylvain Ephimenco zijn blik op de actualiteit. Lees ze hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden