De vraag van Monic

Yvon Jaspers heeft een pet te veel op

null Beeld ANP
Beeld ANP

Wat vindt u, vroeg Monic Slingerland, moet Yvon Jaspers stoppen met haar werk voor ForFarmers, of kan die dubbele boerenpet geen kwaad? Laat ze er één afzetten, vindt het merendeel van de lezers, al gunnen sommigen haar het voordeel van de twijfel.

Monic Slingerland

Geloofwaardigheid zoek

ForFarmers heeft het helemaal voor elkaar. Hun promotiefilmpjes worden landelijk uitgezonden en gefinancierd door de belastingbetaler. De geloofwaardigheid van de publieke omroep is hiermee echter definitief zoek.
Pauline de Vries Doetinchem

Geen brok te zien

Kan iemand die voor een automerk werkt op tv een autoprogramma maken? Nee, want auto's zijn duidelijk een consumentenproduct. In de boerenprogramma's van Yvon is geen brok te zien. De consument snelt daarna niet naar de winkel om ForFarmers-brokjes te gaan kopen; hij kan dat niet eens. Wat dat betreft kan de nieuwe serie 'Boer zoekt Vrouw' de uitkomst gaan geven. Met een bloemenboer, een champignonkweker, akkerbouwer en, vooruit, een hengstenfokker en een vleesveefokker zou - als Trouw gelijk heeft - de omzet van ForFarmers weleens fors kunnen instorten de komende tijd.
Clara van Ravenhorst boerin in Woudenberg

Gratis commercial

Ik vind Yvon Jaspers niet meer geloofwaardig als 'gewone, vriendelijke vrouw' die het liefst met de laarzen in de klei staat. Publieke omroepen mogen geen gesponsorde programma's uitzenden. 'Onze Boerderij' lijkt een gratis commercial voor ForFarmers, uitgezonden door KRO-NCRV, gepresenteerd door hun bestbetaalde presentatrice én tegelijkertijd betaalde, levende etalagepop voor ForFarmers. Overstappen naar een commerciële omroep, dan is alle ruis verdwenen.
Jeannette van Kapel-Smit Assen

Oprecht en eerlijk

De dubbele pet van Yvon is volgens mij geen enkel probleem. Yvon weet op een voortreffelijke wijze weer te geven wat het betekent om boer te zijn. Oprecht, eerlijk en gedocumenteerd maakt ze de onmisbare rol van de landbouw duidelijk: voor de voedselvoorziening en de aankleding van het landschap. Dat het programma 'Onze Boerderij' mede gefinancierd wordt door een veevoederfirma, hoeft volgens mij geen belemmering te zijn.
Jo Kodde Arnemuiden gepensioneerd boer, was bestuurder van LTO

Slim

Hoe je het wendt of keert, het is belangenverstrengeling om voor twee verschillende organisaties over het boerenbedrijf betaald werk te doen. Het werk voor KRO-NCRV is bovendien subdidiegeld en dat ForFarmers een beursgenoteerd bedrijf is, maakt dat de indruk die ik had over het onbezoedelde imago van Yvon Jaspers, er ineens heel anders uit komt te zien. ForFarmers maakt slim gebruik van een bekendheid uit de tv-wereld die bekend is geworden met een tv-programma over de agrarische sector. Benieuwd ben ik naar de bedragen die Yvon Jaspers ontvangt vanuit de beide organisaties.
Laura van Noorloos Spijk

Een pet af

Yvon Jaspers zou dezelfde weg moeten gaan als Ellie Lust van de politie. Dat betekent dat zij een pet moet afzetten. Dus voor haar de ForFarmers - pet of anders die van 'Boer zoekt Vrouw'. Als zij dat toch wil volhouden, moet ze bij een commerciële omroep gaan werken.
Rinus van der Molen Purmerend

Lees ook:

Hoe onafhankelijk is Yvon Jaspers?

Nederlandse boeren keren de traditionele belangenorganisaties de rug toe en zien in Yvon Jaspers het nieuwe boegbeeld. Maar is ze dat wel, met een contract van een multinational in veevoer?

Met het inkijkje in het televisieleven van Yvon Jaspers was niets mis

De reacties op het opvallende inkijkje in het televisieleven van Yvon Jaspers in Trouw van 14 september waren voor zowel de krant als voor het boegbeeld van boeren niet mals, schrijft Trouw-ombudsman Adri Vermaat.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden