null Beeld
Beeld

CommentaarLuchtvaart

Wordt een vakantie zonder luchtstrepen het nieuwe normaal?

Redactie Trouw

Vliegen voor het plezier mag weer, binnen Europa. De vakantievluchten naar Europese bestemmingen komen voorzichtig op gang. Luchtvaartmaatschappijen geven uiteraard de verzekering dat ze er alles aan doen om de reis zoveel mogelijk coronaproof te maken. Mondkapjes zijn bij KLM en easyJet aan boord verplicht, temperatuur wordt gemeten, passagiers moeten verklaringen ondertekenen. Maar vreemd genoeg gelden veel soepeler regels dan bijvoorbeeld in bus of trein. En ook veel soepeler dan in kerk of theater. Terwijl een vliegtuig een riskanter vervoermiddel lijkt dan metro of trein, aangezien de passagiers urenlang in een afgesloten ruimte zitten die wordt geventileerd met voor een deel hergebruikte lucht. Merkwaardig genoeg worden in een vliegtuig geen stoelen afgeplakt of blijven rijen verplicht leeg. Kennelijk is het verdienmodel hier toch leidend, boven de volksgezondheid.

Alweer heeft de luchtvaart een gunstige uitzonderingspositie, vergeleken met andere sectoren. Dat is ook het geval als het om kerosine gaat. Luchtvaartmaatschappijen hoeven daarover geen belasting te betalen.

Eigen verantwoordelijkheid

Gelukkig is de vakantiebestemming een kwestie van eigen keuze. De lofzangen op de streeploze blauwe luchten van dit voorjaar zijn nog niet helemaal verstomd. Ze kunnen meeklinken bij de beslissing over de vakantiebestemming. Eigen verantwoordelijkheid geldt ook hierbij. Officieel moeten passagiers zich in vliegtuigen over de stoelen verdelen, voor zover dat kan, maar te vrezen valt dat maatschappijen niet met halflege vliegtuigen op pad gaan. Wie er zelf voor kiest om gedurende een vlucht van een paar uur schouder aan schouder met onbekenden in een met deels hergebruikte lucht geventileerde ruimte weer strepen in de lucht te trekken, met daarnaast ook het risico niet terug naar huis te kunnen als het virus in het vakantieland weer uitbreekt, moet dat zeker doen.

Maar het verantwoordelijkheidsgevoel van de vakantieganger leidt er hopelijk eerder toe om een bestemming dichter bij huis te kiezen.

Het opmerkelijke bericht was onlangs dat vooral jongeren veel vliegreizen maken, wellicht omdat hun ouders of hun omgeving, zoals hun opleiding, hen daartoe uitnodigden of aanzetten. Voor de jongste generatie nu moet misschien het nieuwe normaal worden om voor een vakantie niet naar nabije of verre oorden te vliegen, maar het met een klimaatvriendelijker vervoermiddel dichter bij huis te zoeken. Niet alleen tijdens de zomer van corona, maar ook tijdens zomers (en winters) daarna. Er blijven ongetwijfeld voldoende vakantiegangers over die de landen waar toerisme een belangrijke bron van inkomsten is, economisch blijven steunen.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden