CommentaarWoningmarkt

Woningvisie moet ook gaan over platteland

null Beeld

De woningmarkt draait als een zonnetje”, zei Stef Blok (VVD), vertrekkend minister van wonen en rijksdienst in kabinet Rutte II, tegen zijn opvolger Kajsa Ollongren (D66). Een ministerie van wonen was ook niet meer nodig, het onderwerp ontbrak ook in het nieuwe regeerakkoord. Inmiddels weten we beter. Tien, vijftien jaar wachten op een sociale huurwoning is geen uitzondering, de particuliere huursector is voor velen onbetaalbaar en in het hele land wordt flink overboden op koopwoningen. De woningmarkt is gewoon doodziek.

Het ergste: een oplossing is nog lang niet in zicht. Wie denkt dat het volstaat om vooral veel bij te bouwen, houdt zichzelf voor de gek. Het probleem is veel complexer. Zo blijft het opmerkelijk stil over de ontwrichtende, perverse werking van de huidige regels voor hypotheekrenteaftrek – een onderwerp dat eigenlijk geen taboe meer mag zijn. En wáár moeten die noodzakelijke één miljoen nieuwe woningen precies komen?

Duidelijk is dat na al die jaren van verwaarlozing de woningmarkt boven aan de Haagse agenda hoort te staan. Het kan natuurlijk niet blijven bij de Nationale Woonagenda van demissionair minister Ollongren, die voor de bouw van 75.000 woningen jaarlijks volledig afhankelijk is van derden. Den Haag moet de regie pakken en vergaande bevoegdheden krijgen en provincies en gemeenten moeten een fikse stap terug doen.

Ontwikkeling van een nieuwe stad

Het is verder zaak alle ‘bouwopties’ in kaart te brengen. Zoals de ontwikkeling van een nieuwe stad – een oud PvdA-plan, inmiddels door CDA en JA21 omarmd. Ook het aanbod van de vier noordelijke provincies voor de bouw van 220.000 woningen, in ruil voor een goede spoorverbinding naar de Randstad, verdient serieuze aandacht. In de Randstad is immers de druk op de woningmarkt verreweg het grootst, in het noorden is genoeg ruimte.

In ieder geval moet een nieuw kabinet zich buigen over de toekomst van het platteland. De uitdaging wordt namelijk om alle huidige functies van de open ruimte – waterberging, infrastructuur, agrarisch gebied maar ook natuur – zo goed mogelijk te combineren met woningbouw. Of, zoals eerder oud-landbouwminister Cees Veerman en milieudeskundige Jan Willem Erisman in deze krant stelden: er moet een breed gedragen visie komen voor het landelijk gebied.

Het aantrekkelijke van hun plan is dat dit ook een toekomst biedt aan boeren die willen meegaan met de eisen van de tijd én dat het suggesties bevat voor de financiering van herinrichting. Zo wordt voorkomen dat de toekomst vooral een bedreiging is voor de huidige bewoners van het platteland. En ontstaan er serieuze kansen voor woningzoekenden uit de stad én dorp – want ook dáár zijn helaas betaalbare woningen schaars.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden