Commentaar

Wonen 4.0 is een baanbrekend plan, laat het niet in een la verdwijnen

Beeld ANP XTRA

Ze hebben er anderhalf jaar over gestoeid, maar het was het waard. Wat een prachtig plan voor de woningmarkt, dat gisteren werd gepresenteerd door de brancheorganisaties van huurders, verhuurders, huizenbezitters en makelaars. Als zulke verschillende clubs samen tot zo'n baanbrekend voorstel weten te komen, dan verdient dat serieuze aandacht.

Het mooie van het plan, Wonen 4.0, is dat de verschillende elementen zo ingenieus met elkaar verbonden zijn. Zonder op alle facetten in te gaan - dat is in zo'n kort bestek onmogelijk - een paar hoofdlijnen.

Allereerst de hypotheekrenteaftrek: waar de opstellers van het Lente-akkoord op kousevoeten liepen, met een halfslachtige aanpak tot gevolg, wordt in dit nieuwe plan het belastingvoordeel voor huiseigenaren helemaal afgeschaft. Niet alleen voor nieuwkomers op de huizenmarkt, maar voor alle hypotheekhouders.

Daar wordt de tijd voor genomen, om al te grote schokken op de woningmarkt te voorkomen. Maar over dertig jaar zijn we ervan af. In plaats daarvan komen er fiscale tegemoetkomingen voor zowel kopers als huurders, via de inkomstenbelasting en een nieuwe woontoeslag. Dat is veel rechtvaardiger.

Tegelijk worden er ook zinnige maatregelen genomen voor huurders. Gemiddeld mogen de corporaties 2 procent meer huur vragen bovenop de inflatie; meer voor huizen die nu te goedkoop zijn, minder voor huizen die al redelijk geprijsd zijn. Zodoende wordt de kloof tussen huren en kopen kleiner. Dat is goed voor de doorstroming op de huizenmarkt.

Bovendien worden de zogeheten scheefwoners - prima inkomen, goedkoop huurhuis - gestimuleerd om te verkassen. Goed zo, want dan komen er weer huizen vrij voor de mensen voor wie die zijn bedoeld.

Nu kan een plan goed zijn voor de woningmarkt als geheel, maar voor individuele kopers en huurders toch heel vervelend uitpakken. Ondanks fiscale compensatie zullen mensen gaandeweg in hun portemonnee gaan voelen dat ze meer gaan betalen voor hun huur- of koophuis.

Hoe schrijnend dat in sommige gevallen ook zal zijn, het valt niet helemaal te voorkomen. Het is een gevolg van een woningmarkt die gaandeweg uit het lood is geslagen: mensen zijn door de hypotheekrenteaftrek welbeschouwd boven hun stand gaan wonen, en huurhuizen worden sinds jaar en dag ver onder de marktwaarde verhuurd.

Het aanpakken van die scheefgroei gaat pijn doen, maar is wel noodzakelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden