null

OpinieWK Qatar

WK Qatar: boycot of praten? Betalen!

Moeten we het WK in Qatar vanwege het lot van de arbeidsmigranten daar boycotten of moeten we wel gaan voetballen en erover praten? Er is een betere oplossing, zegt ethicus Michel Riemersma. Laat iedereen die profiteert van het WK - de FIFA, maar ook bouwbedrijven, toeschouwers, de KNVB en de Oranjespelers - zorgen voor financiële compensatie voor de slachtoffers en hun families.

Michel Riemersma

Ruim 6500 arbeidsmigranten overleden in Qatar sinds de toewijzing van het WK, aldus The Guardian. Een onvoorstelbaar aantal, dat goed weergeeft onder welke erbarmelijke omstandigheden deze arbeiders werken.

De roep om een boycot van het toernooi klinkt luid. Anderen willen wel gaan, maar dan duidelijk maken dat Qatar een betere bescherming van arbeidsrechten moet bieden. Beide opties hebben voor- en nadelen: er is geen pijnvrije oplossing voor het WK. Dit dilemma zal de investeringswereld en het bedrijfsleven bekend voorkomen als het uitsluitings- versus engagement-debat.

Een migrerende werknemer op de bouwplaats voor het Al Rayyan-stadion .  Voor de bouw van
Een migrerende werknemer op de bouwplaats voor het Al Rayyan-stadion . Voor de bouw van "luchtgekoelde" stadions in de woestijnzomerhitte van een klein Arabisch emiraat met één stad, Doha, bevolkt door slechts 300.000 inwoners.Beeld Hollandse Hoogte / Eyevine - The Guardian & The Observer

Vergoeding aan slachtoffers en nabestaanden

Het bedrijfsleven laat zien dat er naast boycotten en praten een mogelijkheid is om het leed te verzachten: start een genoegdoeningsfonds voor slachtoffers en nabestaanden. Zo moet Shell Nigeriaanse boeren een schadevergoeding betalen voor de olievervuiling in hun woon-en werkgebied. Dergelijke herstelbetalingen achteraf zorgen voor enige genoegdoening bij de slachtoffers. Deze aansprakelijkheidsprocedures helpen ook om bedrijven op het rechte pad te krijgen.

De FIFA kan rechtszaken voorkomen door zelf het initiatief te nemen. In overeenstemming met VN- richtlijnen voor bedrijven zou de FIFA, als aanstichter van deze hele misstand na een corrupte verkiezingsprocedure, het voortouw moeten nemen in het herstellen van de schade. Slachtoffers en hun families dienen financiële genoegdoening te krijgen voor achterstallig loon, hoge recruitment fees en het kafala-systeem. De FIFA verwacht rond de 6 miljard euro te verdienen aan het WK. Een deel daarvan moet naar de slachtoffers, bijvoorbeeld via een toeslag op de ticketverkoop zodat de toeschouwers ook hun verantwoordelijkheid voelen. Ook andere partijen die profiteerden van de bouwwerkzaamheden moeten bijdragen aan dit fonds: bouwbedrijven, FIFA-sponsoren en pensioenfondsen die investeren in betrokken bedrijven. Ze hebben alle, direct of indirect, bijgedragen aan het leed en dienen nu mee te werken aan genoegdoening.

Ook Oranjespelers dragen bij

De KNVB en de spelers van Oranje gaan bij deelname ook profiteren van het leed van de arbeiders. De KNVB ontvangt van de FIFA miljoenen voor WK-deelname. Spelers krijgen een grote bonus. Beiden kunnen het voorbeeld van liefdadigheidsinstelling Common Goal volgen: sta een percentage van de premies af aan de getroffen arbeiders. Je krijgt er geen levens mee terug, maar gederfde inkomsten kunnen wel goedgemaakt worden.

Lees ook:

Zal het toewijzen van het WK aan Qatar een historische vergissing blijken?

Opnieuw zijn er grote twijfels gerezen over de keuze voor Qatar als plek voor het WK in 2022, nadat The Guardian deze week becijferde dat er bij de bouw van voetbalstadions zeker 6500 gastarbeiders om het leven zijn gekomen.


Maak jullie punt af Frenkie en Georginio, voetbal niet in Qatar

Bij de bouw van de stadions in Qatar worden mensen als slaven behandeld. Een statement tegen racisme als dat van Wijnaldum en Frenkie de Jong heeft dan ook geen enkele waarde als je daarna toch gewoon aan het WK deelneemt, stelt Auke de Wit, student journalistiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden