OpinieJeugdzorg

Winst maken in de zorg is prima, zolang dat de zorg maar ten goede komt

Complexe zorg voor jongeren is vanzelfsprekend duurder dan die voor ‘lichtere’ gevallen. Vandaar dat grote zorgorganisaties, die zich op de complexe zorg richten, in financiële moeilijkheden raken. Maar als die zorg er niet zou zijn, zou dat een negatieve invloed op de maatschappij hebben, betogen Jan Fidder en Anke Bielderman.   

Een jongere helpen meer structuur in zijn leven te brengen. Of een jongere met een verstandelijke beperking en sterk agressief en ongeremd gedrag weer in staat stellen bij zijn ouders thuis te kunnen wonen. Ofwel: waarom het kleine zorgorganisaties die ‘lichte gevallen’ ondersteunen lukt om winst te maken, terwijl grote organisaties miljoenen verlies lijden.

Deze krant legde de vinger op de zere plek. Als grote landelijke, specialistische jeugdzorgaanbieder behandelen we veel jongeren die nergens anders meer terecht kunnen. Vaak bieden we ze ook huisvesting, omdat ze thuis niet te handhaven zijn. Ja, we bieden hulp en behandeling terwijl we er financieel bij in schieten. Want moeten we deze jongeren aan hun lot over laten? Nee, dan neem je je verantwoordelijkheid. Maar hoelang ga je daarmee door?

Als zorgorganisatie met 125 jaar ervaring vangen we jongeren op die vaak nergens meer terechtkunnen. Dit vraagt een hoge mate van specialistische kennis van uiteenlopende cliëntgroepen. Hiervoor hebben we bijvoorbeeld ons expertisecentrum Advisium, waar 900 behandelaars werken. Om onze deskundigheid op peil te houden en te vergroten, hebben we een grote onderzoekstak waarin we samenwerken met universiteiten en hogescholen.

Overbelasting

Het zal niet verbazen dat wij de strekking van het Trouw-artikel onderschrijven, maar eindeloos verlies maken kan ook niet. Kleine, vaak relatief nieuwe aanbieders maken veel winst. Omdat zij zich focussen op bijvoorbeeld jongeren met lichte problematiek, hebben ze vaak lagere personeelskosten en geen kosten voor onderzoek en specialisten. De arbeidsmarktproblematiek is veel groter bij de zware doelgroepen door overbelasting door de aard van het werk waardoor de landelijke ‘grote’ aanbieders hogere kosten maken.

Onze specialistische kennis is duurder, maar onmisbaar om de kwetsbare jongeren op te blijven vangen en om onderzoek te doen om de zorg te verbeteren. Anders krijgen we te maken met situaties waarvoor collega-organisaties al moesten kiezen door locaties voor complexe zorg te sluiten.

Als aanbieders hun nek niet meer uitsteken voor kwetsbare jongeren, kan dit grote negatieve maatschappelijke impact hebben. Dan hebben we het niet alleen over het emotionele effect op het leven van de cliënt en zijn naasten, maar ook over de kosten van toenemende escalaties en overlast in de samenleving.

Te lage tarieven

Een deel van de jeugdzorgaanbieders levert ook langdurige zorg voor volwassenen vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Hier waren zorgaanbieders het niet eens met het beleid voor de komende jaren en spanden een kort geding aan tegen de geboden (lees: te lage) tarieven.

Het oordeel van de rechter is dat de financiers (zorgkantoren) moeten aantonen dat de tarieven voldoende zijn om de juiste zorg te verlenen. Doen de zorgkantoren dit niet, dan mogen ze van de rechter niet duiken onder de tarieven die voor dit jaar zijn afgesproken. Ook als het om de Wlz gaat, moeten we kunnen werken met reële tarieven die de kosten dekken en waarbij recht wordt gedaan aan de verschillen tussen de zorgaanbieders.

Kortom, aan goede zorg, ook die voor kwetsbare jongeren, zit een prijskaartje. Het personeel dat zich elke dag inzet, waarbij het water tot aan de lippen staat door alle bezuinigingen, dient betaald te worden. Daarnaast zijn investeringen nodig om expertise in stand te houden en te vergroten.

Over de rug van

Een oplossing zou kunnen zijn verschillende tarieven hanteren voor verschillende soorten zorgaanbieders. Of een andere vorm van financiële compensatie voor de hogere kosten die organisaties als de onze maken voor de specialistische zorg.

Winst maken in de zorg? Prima, als die winst de zorg maar ten goede komt. En er niet wordt verdiend over de rug van andere zorgaanbieders door daar de ‘lastige’ en dure cliënten aan over te laten waardoor deze noodzakelijke zorg uiteindelijk dreigt te verdwijnen. 

Lees ook:

Belangrijke jeugdzorgorganisaties staan op omvallen, terwijl kleine aanbieders grote winst boeken

Terwijl nieuwe, kleine aanbieders het prima doen, staan vele van de belangrijkste jeugdzorgorganisaties op omvallen, blijkt uit onderzoek.

Hoogleraar Annemiek Harder: ‘Geld gaat naar lichte zorg, het kwetsbaarste kind is de dupe’

Het gaat slecht met de grote jeugdzorgaanbieders. Gemeenten investeren in preventie en lichte zorg in plaats van in complexere zorg die grotere instellingen aanbieden, zegt hoogleraar Annemiek Harder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden