null

OpinieJeugdzorg

Winst in de (jeugd)zorg? Laten we eerlijker tellen

Verbeter snel de registratie om te zien wie de echte ‘zorgcowboys’ zijn, schrijven directeur Branchevereniging Kleinschalige Zorg Mark van Barschot, en Olaf Prinsen, directeur Jeugdzorg Nederland.

Mark van Barschot en Olaf Prinsen

Onlangs publiceerde Jeugdzorg Nederland een onderzoek naar de financiële situatie van jeugdzorgorganisaties. Die is slecht als het gaat om de grote aanbieders: een duidelijke vaststelling. Jeugdzorg Nederland trok echter nog een andere conclusie, namelijk dat kleine aanbieders gemiddeld 35 procent winst maken. Dat was niet juist, zo bleek in gesprek met de Branchevereniging Kleinschalige Zorg en na onderzoek van journalistiek platform Follow The Money. De berekeningen klopten, maar de gegevens waarop Jeugdzorg Nederland zich baseerde, waren onvolledig.

Dat is ernstig. De informatie is er namelijk voor gemeenten om te sturen op de juiste besteding van gemeenschapsgeld. Maar de data zijn zo ondoorgrondelijk, en naar nu blijkt ook onvolledig, dat gemeenten dat niet kunnen. Jeugdzorg Nederland en de branchevereniging roepen daarom gezamenlijk op tot een beter verantwoordingssysteem.

DigiMV is de website waarop zorgaanbieders hun jaarcijfers publiceren. Daarmee, zo valt op de website te lezen, ‘laten zij zien hoe zij publiek geld besteden’, zodat excessen kunnen worden voorkomen en zorgcowboys geen kans krijgen. Niets is minder waar. Zo blijken de geregistreerde gegevens in de huidige opzet ongeschikt om inzicht te geven in opbrengsten en winstmarges van kleine zorgaanbieders.

Als eigenaren zelf in de organisatie werken die bijvoorbeeld de vorm heeft van een vennootschap onder firma, maatschap of eenmanszaak, kan hun salaris nog uit de winst worden betaald. Maar dat hoeft niet. Het kan dus zijn dat kleine aanbieders meer dan 35 procent winst maken, met uitschieters van 80 tot wel 90 procent, maar het kan ook zijn dat ondernemers hieruit nog hun salaris moeten betalen. Of dat salaris heel dik is of juist erg schamel, weten we niet. Want of, en hoeveel, de eigenaren in het bedrijf werken wordt niet in DigiMV geregistreerd.

De jeugdzorg staat (financieel) onder druk. Gemeenten hebben te weinig middelen voor de taak die ze kregen. We zien hun worsteling en onze leden en ‘hun’ gezinnen ervaren de gevolgen. Door uitgeholde tarieven verschraalt de zorg. Met beter inzicht in de financiële gegevens van de aanbieders, kunnen gemeenten beter sturen op besteding van de schaarse middelen en voorkomen dat ze zaken doen met zorgcowboys. Daarvoor hebben ze wel een beter verantwoordingssysteem nodig.

Lees ook:

Belangrijke jeugdzorgorganisaties staan op omvallen, terwijl kleine aanbieders grote winst boeken

Terwijl nieuwe, kleine aanbieders het prima doen, staan vele van de belangrijkste jeugdzorgorganisaties op omvallen, liet Jeugdzorg Nederland eerder weten. Later bleek dat de berekende 'winsten’ van kleine aanbieders lang niet altijd kloppen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden