null Beeld

Lezersreacties

Will Smith had ook iets anders kunnen doen dan een klap uitdelen

Redactie Trouw

Will Smith

Tijdens de Oscaruitreiking deelde acteur Will Smith een klap uit aan comedian Chris Rock, die een grap maakte over het kale hoofd van zijn Smith’ vrouw Jade, gevolg van een ziekte. (Trouw, 28 maart) Wat als mevrouw Smith als gevolg van kanker kaal zou zijn, was het dan ook een grap geweest? Will Smith heeft mijn respect. Beledigingen over iemands uiterlijk in de vorm van een grapje, dat is zo verschrikkelijk.

Hilda Schipper-Baptist, Wirdum (Groningen)

Will Smith (2)

Ik ben doopsgezind. En ik draag graag de boodschap tot geweldloos samenleven uit. Toch denk ik dat als het dorp waar Menno Simons (Doopsgezinde grondlegger uit de 16e eeuw) in woonde, zou worden aangevallen, hij het zou verdedigen. Maar ik denk wel dat er een alternatief is voor het uitdelen van een klap na een foute grap. Will Smith had ook de microfoon kunnen pakken en het publiek laten weten hoe zijn vrouw lijdt onder haar ziekte en dat een grap hierover niet oké is.

Reina Steenhuizen, Apeldoorn

Pijn of wanhoop?

Het is goed dat er meer aandacht komt voor moeilijk te duiden gedrag bij dementie. Toch is het artikel daarover (Trouw, 28 maart) eenzijdig. Toen mijn levenspartner alleen nog maar gilde veronderstelde de arts dat ze gilde van de pijn. Ik dacht dat ze gilde uit wanhoop. De arts stelde toen voor om de pijn medicatie te verhogen. Dat was een goed idee, maar het gillen bleek gewoon door te gaan. Artsen hebben vaak de neiging om naar de lichamelijke kant van ziekte te kijken, de andere kant is de geest, die zich bijvoorbeeld kan uiten in wanhoop. Lichaam en geest zijn beide van belang.

Dirk Oostelaar, Meteren

Vliegtaks

Om het klimaat te ontlasten wil Nederland de huidige vliegtaks van 8 euro volgend jaar verdrievoudigen (Trouw, 28 maart). Maar zo lang het nog niet Europees geregeld wordt en de vliegtaks in de ons omringende landen even hoog is zullen veel mensen, ondanks het minimale voordeel toch uitwijken naar andere luchthavens. Wordt het niet gewoon eens tijd om in te zien dat Schiphol gewoon niet meer kan groeien?

Ilona Dekker, Nieuwegein

Cold Case Team

Wat fijn dat twee filosofen zich over historisch onderzoek buigen, in dit geval met betrekking tot het onderzoek van het Cold Case Team Who Betrayed Anne Frank? (Opinie, 28 maart). Van den Hoven en Theunissen hebben gezien dat een documentairemaker ‘interesse heeft in de resultaten’. Nu stond het maken van één of meerdere documentaires al vanaf het begin voorop, maar de filosofen claimen dat je dan met iets spectaculairs moet komen en dat zulks voor externe druk zorgt om tot een dader te komen. Daar valt wat op af te dingen. Ondanks de externe druk heeft het team vijf jaar lang onderzoek gedaan. Bovendien zijn er meerdere spannende documentaires zonder spectaculair einde. Denk aan Hunting Hitler van History Channel, een documentaire met 24 afleveringen, waarbij ervan uitgegaan wordt dat Hitler per duikboot vanuit Portugal naar Zuid-Amerika is ontsnapt. Wordt dat bewezen in de laatste aflevering? Natuurlijk niet, maar de serie wordt nog steeds herhaald, zij het in gecondenseerde vorm.

David Barnouw, Amsterdam

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden