null Beeld
Beeld

CommentaarWildzwemmen

Wildzwemmer moet zelf goed opletten, daar is geen werkgroep voor nodig

Redactie Trouw

Van een brug springen voor een frisse duik in een kanaal, vliet of riviertje is officieel verboden. Maar op warme dagen gebeurt het wel, op veel plaatsen. Net als zwemmen in een rivier waar plezierboten of vrachtschepen varen, dat is ook verboden. Niets nieuws, de grootouders van de kinderen die nu zo’n duik maken, deden dat ook al.

Wel nieuw is dat overheden hier paal en perk aan willen stellen, dit zelfs willen reguleren of van zo’n populaire wildzwemplek een officiële zwemlocatie willen maken. Een heuse werkgroep wildzwemmen doet hier onderzoek naar in opdracht van het ministerie van infrastructuur en waterstaat. Dat onderzoek is mede ingegeven doordat steeds meer mensen het zwemmen in open water ontdekt hebben. En er sinds corona meer pleziervaart is gekomen.

En dan is er nog de Europese zwemwaterrichtlijn uit 2006. Die is vooral gericht op het beschermen tegen ziek worden door zwemmen in verontreinigd water. Dat kan zijn door een bacterie, zoals blauwalg, of door lozingen. Sinds die richtlijn er is, is het zwemwater in Europa een stuk schoner geworden. In Nederland geven plaatselijke gemeenten tijdens het zwemseizoen informatie over de waterkwaliteit en waarschuwen ze bijvoorbeeld als geconstateerd is dat er blauwalg in zwemwater zit. Dat zijn tijdelijke situaties, waarbij het gevaar vaak niet zichtbaar is.

Het gevaar van zwemmen bij bruggen, sluizen en in rivieren met scheepvaart is er altijd, vandaar dat hier een verbod geldt.

Niet van een brug af springen terwijl er een sloepje aankomt

Anders dan bij verontreiniging gaat het hierbij altijd om zichtbaar gevaar. Iedereen die in een rivier wil gaan zwemmen waar grotere en kleinere boten of schepen voorbijkomen, kan bedenken dat het opletten geblazen is en vooral: dicht bij de oever blijven. Dat geldt ook voor zwemmen vlak bij een sluis. Schippers hebben dan al hun aandacht nodig om daar goed doorheen te komen, die letten niet op zwemmers. En van een brug af springen terwijl er net een sloepje aankomt, dat is vragen om moeilijkheden.

Dat gemeenten waarschuwen tegen minder zichtbare zwemrisico’s, zoals verontreiniging, dat mag en moet van hen verwacht worden. In de praktijk gebeurt dat ook, op allerlei manieren en via allerlei kanalen. Dankzij de digitalisering is dat veel makkelijker geworden.

Maar waarschuwen tegen zichtbare gevaren, en het zwemverbod bij bruggen, in grachten, in rivieren en ander vaarwater handhaven, dat gaat te ver. Nederland telt vele locaties waar op die paar warme dagen mensen het water in gaan. Dat valt niet te reguleren.

Vooral mag van zwemmers verwacht worden dat ze bij het uitdoen van de kleding hun gezonde verstand wel bij zich houden. Het inschatten van deze zichtbare zwemrisico’s is een kwestie van eigen verantwoordelijkheid.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden