CommentaarCoronamaatregelen

Wij zijn zelf de sleutel in virusbestrijding

Alles opgeteld is het tijd om het maar eens gewoon onder ogen te zien. De gevaarlijke opmars van het virus komt niet alleen omdat de burgemeesters het lokaal niet alleen af konden, omdat er niet genoeg teststraten zijn of omdat het kabinet in september te lang heeft gewacht met ingrijpen. Op al die zaken valt zeker kritiek te leveren, maar het is niet de kern van het probleem. Het aantal besmettingen kon weer zo snel stijgen omdat wij met z’n allen dachten het sinds de vroege zomer wel onder de knie te hebben, die anderhalvemeter­samenleving. De meesten deden hun stinkende best, stelden protocollen op voor de sportkantine, plakten plakband op de vloeren, organiseerde ‘coronaproof’ bijeenkomsten en gingen voorzichtig weer naar hun werk – uiteraard klachtenvrij, of misschien toch met een heel kleine loopneus, maar ja, belangrijke vergadering. Het gewone gedrag van mensen, incidenteel wangedrag daargelaten, is helaas de grootste oorzaak dat het niet lukte het virus in toom te houden.

Teleurstellend dat het kabinet geen beterschap beloofde bij de testvoorzieningen

Kennelijk zijn er toch strenge regels nodig om mensen te blijven herinneren aan het feit dat het virus nog onder ons is. Sterker, dat het voor ons uitholt, zoals premier Rutte het treffend omschreef. Het kabinet verdient lof voor de wijze waarop het dit keer de nieuwe maatregelen aankondigde. Het deed een poging burgers in te voeren in de dilemma’s waar het voor staat: de samenleving tot de orde roepen, maar de economie en het sociale leven niet zo hard treffen als dit voorjaar. Ditmaal zonder de nadruk op de harde hand van de wet. Ook neemt het kabinet niet het strengste pakket maatregelen van het Outbreak Management Team over. Het hangt dus sterk van bereidwilligheid van burgers af of het lukt. En ja, zo erkenden Rutte en coronaminister De Jonge terecht, dat is een ‘zure appel ‘ voor velen. Teleurstellend alleen dat het kabinet geen beterschap beloofde bij de testvoorzieningen, een essentieel onderdeel om mensen zich goed te laten gedragen. Niemand wil een week lang wachten op een afspraak en uitslag.

Het is gemakkelijk om ook bij deze nieuwe aanpak licht te zien tussen de maatregelen. Want het pakket is niet altijd consequent, niet overzichtelijk en er blijven regionale verschillen. Maar het kabinet is wel consequent in de boodschap dat gedrag de sleutel is. Dat het geen sectoren te hard wil treffen, zoals musea of bioscopen, die het in principe goed geregeld hebben. In dat licht kunnen we ook de omslachtigheid zien waarmee Rutte het over mondkapjes had. Wie focust op het wetenschappelijk nut, zal waarschijnlijk nog maanden blijven debatteren, aarzelen of protesteren. Wie denkt, better safe than sorry, zoals de Amsterdamse burgemeester Halsema, doet er één op zonder de afstandsregel te verwaarlozen. Of zo’n kapje nu aangeraden, dringend geadviseerd of verplicht is.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden