null Beeld

Lezersreacties

Wij zij bang voor een derde wereldoorlog en daar profiteert Poetin van

Redactie Trouw

Angst als raadgever

Met verbijstering volgen we de oorlog. En dan overvalt ons ook schaamte. Schaamte dat wij in Europa met de handen op de rug toekijken hoe een land wordt vermorzeld. De Navo en de VS grijpen niet in. Oekraïne is nog geen lid van de Navo, dus het hoeft niet. We zijn bang voor een derde wereldoorlog, en daar profiteert Poetin van, hij gaat zijn gang. Soms denk ik: de beuk er in, dit kan niet. Het moet, ook al lopen wij gevaar! Angst is een slechte raadgever. Wanneer komt het kantelpunt dat er geen andere weg meer is dan ingrijpen?

Marian van Leeuwen, Uitgeest

Zuidas-moraal

Een treffend commentaar van Trouw (8 maart 2022) over het gebrek aan moraal bij de Zuidas-kantoren. Dat geldt ook voor de kabinetten die deze constructies hebben toegestaan, zelfs gestimuleerd. Maar we kunnen het tij nog keren door simpelweg de bewijslast om te keren: bewijst u maar dat dit geld níet is gestolen of witgewassen. Alles wat niet wit is, wordt geconfisqueerd en gedoneerd aan de Oekraïense en Russische bevolking.

Luuk van Duijn, Abbega

Graan uit eigen land

Jaren en jaren geleden heb ik me er al over verbaasd dat we steeds minder graan verbouwen in Nederland. Van wie word je dan afhankelijk voor je eerste levensbehoeften? Nu vraag ik me af: is het geen goed idee om vanaf nu toch maar weer wat meer graan te gaan verbouwen in ­eigen land?

Jean Peeters, Eindhoven

Eigen bakje

Snackbardrama: patat wordt flink duurder, evenals de plastic bakjes en vorkjes (Trouw, 8 maart). Ook het biologisch afbreekbare alternatief is duurder. Neem dus gewoon je eigen bakje of kommetje mee, met mes en vork desnoods. Goedkoper en beter voor het milieu.

Koos van Noppen, Amersfoort

Belastingdienst

De Anne Vondelingprijs 2021 voor politieke journalistiek gaat naar Jesse Frederik (Personalia, 8 maart). Hij krijgt de prijs voor zijn artikelen over de toeslagenaffaire. De jury prijst de wijze waarop Frederik soms dwars tegen de stroom in ging, en alle spelers, inclusief de media, een spiegel voorhield. Anders dan de journalisten van Trouw en RTL, die de Belastingdienst als dé boosdoener bestempelden, fileert Frederik haarfijn de gang van zaken rond de toeslagenaffaire. Zijn boek is verplichte kost voor iedereen die nog iets wil roepen over de affaire.

Jan Temminck, Asperen

9,5 miljoen kilometer?

‘Sinds Iwan de Verschrikkelijke is Rusland met gemiddeld 60 kilometer per dag uitgedijd’, aldus Justus de Visser (Opinie, 7 maart). Even rekenen: Iwan stierf in 1584, 438 jaar geleden; vermenigvuldig dat met 365 (dagen per jaar) en 60 (die kilometers per dag) en je komt uit op 9,5 miljoen kilometer: bijna 250 keer de omtrek van de aarde, dus dát zal De Visser wel niet bedoelen. Aan het belang van zijn bijdrage doet dit niets af, maar daarvan afleiden doet het wel.

Bart Voorzanger, Amsterdam

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden