Het antwoordMonic Slingerland
‘Wij kopen alleen producten die binnen vijftig kilometer zijn gemaakt’
De lezer is positief over ‘lokaal kopen’, maar het is niet altijd realistisch. ‘Een mooie boerderijwinkel, maar met luxe delicatessen van veraf.’
Muziekles
Lokaal kopen is wel goed voor een klimaat: het lokale economisch klimaat. De winst die mijn kaasboer om de hoek maakt besteedt hij (deels) in mijn wijk. Zijn kinderen krijgen er muziekles van in de buurt. De gitaardocent koopt daar weer groente van in de buurt. Dezelfde euro gaat zo een paar keer rond in de wijk, totdat iemand ‘m uitgeeft bij een multinational. Waarvan de bestuursvoorzitter al twee huizen, een jacht en een privéjet heeft.
Bart Bleijerveld Utrecht
Rechtstreex
Met twee vrienden bestel ik wekelijks boodschappen die geproduceerd zijn binnen een straal van vijftig kilometer rond Rotterdam en Den Haag. Op zondag besteld, op woensdag in huis, heerlijk vers en vaak producten die niet in de supermarkt te krijgen zijn. Wij halen bij toerbeurt elkaars kratten op, wat ook brandstof bespaart. De website Rechtstreex.nl die we gebruiken geeft producenten een eerlijke prijs en laat zien welk deel men zelf inhoudt.
Netty van der Sar Hellevoetsluis
Onrealistisch
Het is toe te juichen lokaal te regelen wat er te regelen valt. Maar in de praktijk is dat bijna niet mogelijk. Kijkend naar voedselproductie en aantallen mensen kun je hooguit voor de bühne een wezenlijke druppel laten vallen op de spreekwoordelijke gloeiende plaat van milieubewust handelen. Ik kweek groenten in een moestuin, bewaar zaden en composteer het afval. Dat voelt als ‘heel wat’ maar blijkt ook slechts een druppel te zijn. Een vrolijke druppel, dat wel.
Har Linssen Maastricht
Herenboerderij
Wij kozen voor meer lokaal met hulp aan de oprichting van een Herenboerderij, waar samen duurzaam voedsel wordt geproduceerd. Het kostte heel wat jaren maar we zijn er trots op dat het gelukt is om in De Peel de zestiende Herenboerderij te openen: Landmeerse Loop. Afgelopen zaterdag haalden we daar de eerste keer lokale groente op.
Annette Visser-van der Vaart Handel
Delicatesse
Het idee van lokaal kopen sprak mij aan. Maar de lokale boerderijwinkels in mijn buurt zijn meestal niet biologisch en commercieel met delicatesse-producten overal vandaan. Vaak is niet te achterhalen waar een product vandaan komt. Er zijn een paar positieve uitzonderingen. Die houden het aanbod beperkt tot zuivel, brood, groenten en vlees van goede kwaliteit. Dat zijn de landwinkels waar ik naartoe ga.
Hanneke van der Valk Huis ter Heide
Wisselwerking
Lokaal kopen geeft een heel goed gevoel. Drie komkommers voor 1 euro bij de lokale tuinder. Een papieren zak met tomaten bij de biologische kweker in het dorp voor 3 euro. Drie paprika’s voor 1 euro. Tweede kwaliteit, want de top gaat naar de supermarkt, maar de smaak is niet minder. Ga naar de bakker en de slager, als je dat voorrecht hebt in je woonplaats. Zo versterk je leefbaarheid in je eigen gebied. En de winkelier doet mee door de avondwandelvierdaagse te sponsoren.
Wim Heijboer Sint-Annaland
Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.