Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wie Wilders' invloed wil verkleinen, kan beter geen aangifte tegen hem doen

Opinie

Romana Abels

Geert Wilders © anp
Opinie

Mission accomplished, staat er, doel bereikt. De oprichters van de Facebook-groep 'Ik doe aangifte tegen Wilders' zijn sinds twee weken waar ze komen wilden: bij het punt waarop het Openbaar Ministerie Geert Wilders vervolgt, vanwege groepsbelediging en aanzetten tot haat.

Twee weken geleden was het zover. "Er is vrijheid van meningsuiting. Maar die wordt beperkt door het verbod op discriminatie", zei toen Alexandra Oswald, woordvoerder van het OM. Verlossende woorden.

Vóór dat moment lagen negen lange maanden, vanaf de dag dat Wilders zijn gehoor in Scheveningen 'Minder, minder!' liet scanderen. In die tijd kreeg de Facebook-pagina meer dan 94.000 likes. Agenten namen op politiebureaus 6400 aangiftes op, van burgemeesters, opiniemakers en bezorgde burgers. Er werd gewikt, gewogen. Met enige regelmaat schreven de oprichters van de Facebook-groep, Marokkaanse Nederlanders, hoopvolle teksten op hun pagina, onder het motto: 'Wij geloven in dit land en niet in haatzaaierij'.

Maanden van hoop
Zo stelden ze zich op 9 oktober voor hoe het zou zijn als Wilders wordt veroordeeld: "Meer dan een taakstrafje zal het wel niet worden. Maar hoe mooi zou het zijn om onze grote gebleekte vriend met zo'n oranje pakje afval te zien oprapen met een grijper? Elke minuut minder dat hij zijn gif kan spuien in de Tweede Kamer en in de media, is er een waar we blij mee kunnen zijn."

Het waren maanden van hoop, kortom. Maar het waren ook maanden waarin het nieuwste nummer van Party Politics, een wetenschappelijk kwartaalblad van politicologen, nog niet was verschenen. Sinds kort staat het januarinummer online. Met daarin een artikel van Joost van Spanje en Claes de Vreese over 2009, de vorige keer dat Wilders vervolgd werd. Welk effect had, vroegen zij zich af, het besluit om hem te vervolgen? Schrikte het kiezers af, of werd de PVV er juist aantrekkelijker van?

Neiging om PVV te stemmen
De twee onderzoekers lieten destijds 976 mensen over een langere periode een aantal vragenlijsten invullen. Een deel van de ondervraagden had geen idee dat Wilders werd vervolgd: dat deel veranderde in die tijd niet echt van mening over hem. De anderen, die het wel wisten, veranderden wel. Ze kregen de neiging PVV te stemmen. Vooral de gewone rechtse stemmer.

U kent ze, u bent er misschien zelf één: die mensen die de multiculturele samenleving niet meteen ophemelen, maar ook wel eens wijzen op de noodzaak tot aanpassing aan de normen en waarden in Nederland. Daar zijn er best veel van. Je kon het destijds zien in de peilingen, zeggen De Vreese en van Spanje. Na het besluit tot vervolging steeg Wilders vijf zetels, een van de grootste aanwassen ooit. En het was geen bevlieging: die kiezers bleven hem trouw.

Peilingen
Zou het nu weer zo gaan? Veel peilingen zijn er sinds 18 december niet gehouden, behalve die van Maurice de Hond. Die peilde meteen twee extra zetels voor de PVV, een hoogtepunt. Het dieptepunt was in maart, na de Marokkanen-uitspraak.

Peilingen zijn geen verkiezingen, laat dat gezegd zijn. Maar wie tot doel had de aanhang van Wilders te verkleinen, had in plaats van aangifte beter helemaal niets gedaan.

Romana Abels is politiek redacteur van Trouw.

Lees verder na de advertentie
Hoe mooi zou het zijn om onze grote gebleekte vriend met zo'n oranje pakje afval te zien oprapen met een grijper?Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie
Hoe mooi zou het zijn om onze grote gebleekte vriend met zo'n oranje pakje afval te zien oprapen met een grijper?