Column

Wie vergeet vooruit te zien roept rampen over zich af

Sylvain Ephimenco. Beeld Trouw

'Regeren is vooruitzien' staat voor een beleid dat het algemeen belang dient, en zich niet tot het heden beperkt maar ook op de toekomst is gericht. 

Daarvoor worden door overheden wetenschappelijke onderzoeken besteld, prognoses geanalyseerd of projecties uitgevoerd. Specialisten noemen dat ‘gestructureerd toekomst verkennen’. 

Wie vergeet vooruit te zien blijft onvoorbereid en roept rampen over zich af. Helaas gebeurt het ook dat men pertinent de toekomst weigert te verkennen om een huidig standpunt, vaak ideologisch getint, overeind te houden.

Stel je eens voor dat je je in het geval van fossiele brandstoffen tot een kijkje in het heden zou beperken en van de toekomst een abstractie zou maken. Je ziet dat alle auto’s rijden en alle benzinestations zijn gevuld. Waarom zou je dan duurzame energie, dure zonnepanelen, windmolens of elektrische auto’s ontwikkelen? 

Omdat we nu weten dat fossiele brandstoffen niet alleen in de toekomst voor een rampzalig broeikaseffect zullen zorgen maar ook opraken: bij een olieprijs van rond de 100 dollar per vat is de olie over circa tachtig jaar op (aldus Cyril Widdershoven, olie- en gasspecialist bij TNO, in 2014). Of neem de stijging van de zeespiegel door het versneld smelten van de ijskappen: voor het einde van deze eeuw kan dat voor Nederland een stijging van de zeespiegel met 1.80 meter betekenen. Is het dan denkbaar dat de overheid geen enkele voorzorgsmaatregel gaat treffen de komende decennia?

'Geen paniek'

Gisteren in Trouw vroeg Jan Latten zich af, bij zijn afscheid van het CBS, waarom niemand goed nadenkt over het bevolkingsvraagstuk voor Nederland in de toekomst. Omdat het onderwerp door sterke ideologisering in een taboesfeer is gevangen. 

Hetzelfde geldt voor het migratievraagstuk. Voorstanders van een ruime of ongelimiteerde opvangpolitiek zeggen dat de aantallen asielmigranten die Europa bereiken, dit jaar op een laag niveau blijven steken. Nog gisteren schreef de Volkskrant in een hoofdcommentaar: ‘De aantallen zijn al zoveel lager dan voorgaande jaren, die zijn beheersbaar. Paniek is nergens meer voor nodig.’ Hiermee wordt een totale abstractie gemaakt van prognoses voor de toekomst: Afrika, dat het reservoir voor Europa-gangers vormt, zal in 2050 tot 2,5 miljard zielen verdubbelen. 

Ringeloren

In het ideële kamp weigert men zich vooruit te projecteren en kijkt men weg van de toekomst. Er zijn dit jaar ‘maar’ 40.000 asielmigranten in Europa aangekomen (volgens de International Organization for Migration is dit 52.240 personen tot 20 juni). 

Wanneer kenden we zulke ‘lage’ aantallen? In 2013 bereikten 42.925 migranten de Italiaanse kusten. Wie toen ‘geen paniek’ riep, wist nog niet dat in 2015 meer dan een miljoen asielmigranten hun weg naar de EU zouden vinden. Kun je je dan door de conjunctuur op zeer korte termijn laten ringeloren en weigeren gestructureerd de toekomst te verkennen? Dan blijf je afwijkende meningen onder de noemer ‘populisme’ rangschikken maar de facto ben je medeverantwoordelijk voor het aangekondigde onheil.

Drie keer per week schopt Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden