CommentaarBiodiversiteit

Wie effectief het klimaatprobleem aanpakt, kan ook grote slagen maken in behoud van plant en dier

Veel aandacht gaat er uit naar de opwarming van de aarde, de pogingen om dat proces af te remmen en keuzes die daarbij gemaakt moeten worden. Terecht natuurlijk, want het klimaatprobleem is een directe bedreiging voor de leefbaarheid op de planeet. De keerzijde van al die aandacht is dat een andere, minstens even grote bedreiging, wordt overschaduwd: de teloorgang van de soortenrijkdom op aarde. Terwijl het behoud van ecosystemen minstens zo noodzakelijk is voor onze voedselvoorziening.

Waar al in 2015 het VN-Klimaatakkoord van Parijs voorzag in de aanpak van de nakende mondiale klimaatcrisis, is de wereld er nog steeds niet in geslaagd mondiale afspraken te maken over de biodiversiteit. Dat zegt veel over hoezeer dit probleem wereldwijd leeft. Het is alsof de wereldgemeenschap eigenlijk maar een probleem tegelijk kan tackelen. Tragisch genoeg komt er ook dit jaar geen VN-biodiversiteitsakkoord: de eerder dit jaar geplande top in China ging door Covid-19 niet door. Een duidelijke, mondiaal antwoord op het uitsterven van plant en dier blijft daarmee uit, terwijl de tijd tikt. Om het einde van naar schatting één van de acht miljoen dieren en plantensoorten te voorkomen zijn ingrijpende keuzes noodzakelijk.

Het goede nieuws is dat het klimaatprobleem grote raakvlakken heeft met het biodiversiteitsprobleem, zo bewijst ook weer de Nature-studie vorige week, van Zwitserse en Nederlandse wetenschappers. Wie dus effectief het klimaatprobleem aanpakt, kan ook grote slagen maken in het behoud van plant en dier. Wie dus voorkomt dat oerbossen, amazone maar ook de toendra’s en steppen afbranden, voorkomt daarmee niet alleen veel uitstoot van broeikasgassen, maar is ook goed bezig voor de rijkdom aan plant en dier. Twee voor de prijs van één, zullen we maar zeggen. Hoe fijn is dat?

Duidelijk is wel dat strikte bescherming van natuur minder ruimte overlaat voor de mens. Vooral omdat de landbouw een enorme claim legt op de resterende gronden, is het onontkoombaar om het huidige voedselsysteem en voedingsgewoontes, met het wereldwijde gesleep van eiwitten, ter discussie te stellen. Daarnaast is het onontkoombaar, gezien de groeiende wereldbevolking, tegelijk te werken aan verdere intensivering van de sector. Tenminste, waar dat kan binnen de grenzen van de biodiversiteit. Die grens is in Nederland bereikt, zie de tragische teloorgang van de soortenrijkdom hier en de huidige milieuproblemen. Maar Nederland heeft wereld wel veel kennis te bieden. Want dat innovatieve, vaak grootschalige agrarische oplossingen de weg zijn om de groeiende wereldbevolking zo efficiënt mogelijk te voeden, is duidelijk. Met kleine familiebedrijfjes zijn de 10 miljard mensen van de toekomst onmogelijk te voeden.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden