opinie
Westen werkt mee aan etnisch zuiveren in Midden-Oosten
Christelijke vluchtelingen uit het Midden-Oosten zijn meer welkom dan moslims, stellen Rena Netjes en Jan Jaap de Ruiter.
De vreemdeling mag je niet onderdrukken, heb hen lief als jezelf'. Deze tekst uit het bijbelboek Leviticus staat als inleiding tot het hoofdstuk 'asiel, migratie en integratie' in het programma waarmee de ChristenUnie eerder dit jaar de verkiezingen inging. In de erop volgende tekst stelt het programma voor de opvang voor vluchtelingen in de regio te verbeteren en 'een ruimhartig uitnodigingsbeleid voor kwetsbare vluchtelingen uit de regio' te ontwikkelen waarbij specifiek 'religieuze minderheden' en 'lhbt-ers' worden genoemd, met een maximum van 500 per jaar.
Je kunt je afvragen of de opvang van 500 vluchtelingen ruimhartig is, maar grotere vraagtekens kunnen gesteld worden bij de vraag wie 'de vreemdeling' uit Leviticus is in verband met de nadruk die het programma legt op 'religieuze minderheden' en 'lhbt-ers'. Het overgrote deel van de vluchtelingen uit het Midden-Oosten bestaat uit moslims en die worden in het betreffende hoofdstuk niet genoemd.
Geen goede lobby
In een conferentie over de vluchtelingenproblematiek die onlangs in Den Haag gehouden werd, spraken wij met Suzan Aref uit Iraaks Koerdistan. Zij deed interessante uitspraken die een nader licht werpen op het asielbeleid zoals geformuleerd door de ChristenUnie. Zij stelde vast dat 'westerse regeringen gemakkelijk visa aanbieden aan Iraakse christenen'. Tegelijkertijd viel het haar op dat de yezidi's die toch ontegenzeggelijk zeer zwaar geleden hebben onder de terreur van Islamitische Staat vergelijkbare toezeggingen nauwelijks kregen. 'Blijkbaar hebben de yezidi's geen goede lobby's bij westerse regeringen', aldus Aref.
Zij zei niet blij te zijn met dit selectieve westerse beleid omdat het leidt tot een toenemende homogenisering van de bevolking van Irak en het dus afbreuk doet aan de diversiteit van het land. "Wij willen geen bemoeienis op basis van etnisch onderscheid." Het heeft er alle schijn van, zo concluderen wij, dat westerse landen met hun selectieve beleid meewerken aan het etnisch zuiveren van Irak en andere Arabische landen in de regio.
Het Midden-Oosten is vergeven van de sektarische spanningen en ook Libanon is daar een voorbeeld van. De christelijke Libanese minister van buitenlandse zaken Gebran Bassil zei onlangs dat 'iedere ongewenste vluchteling in Libanon als bezetter moet worden beschouwd'. Ook de Libanese maronitische patriarch Bechara Boutrous al-Ra'i liet zich laatdunkend uit over Syrische vluchtelingen: "Ze stoten het brood uit de mond van de Libanezen."
Machtsbasis
In Libanon bezetten christelijke partijen de helft van de parlementszetels en dient de president volgens staatsrechterlijk gebruik een christen te zijn. De christenen hebben dus een goede machtsbasis in het land en het valt te betreuren dat belangrijke christelijke leidslieden, collega's van ChristenUnie politici, er meningen op na houden die sektarisme ondersteunen.
In het regeerakkoord staat dat er 'geïnvesteerd dient te worden in het wegnemen van de grondoorzaken van migratie, zowel door Nederland als de EU'. Een van de grondoorzaken is wat ons betreft het moedwillige beleid van Arabische landen om op sektarische gronden onderscheid te maken tussen mensen.
De nieuwe Nederlandse regering zou er daarom goed aan doen invloed uit te oefenen op Libanon en Irak, die in het regeerakkoord 'focuslanden' worden genoemd om hun vluchtelingenbeleid los te maken van sektarisme. Libanon wordt in het regeerakkoord een tweede keer genoemd als land van opvang 'waar Nederland in zal investeren'.
Wel, dit laatste is een uitgelezen kans voor het ChristenUnie-smaldeel in de regering om daadwerkelijk werk te maken van de inhoud van Leviticus 19:34. Elke vluchteling is een vreemdeling, ongeacht zijn of haar religieuze afkomst en daarom verdient elke vluchteling onze zorg.