Sylvain Ephimenco Beeld -

Column Ephimenco

Wereldwijde bevolkingsgroei dreigt van de 21ste eeuw de eeuw van de dood te maken

Er is vandaag goed en slecht nieuws over de bevolkingsgroei op onze planeet. De goede berichten betreffen de voorspellingen die zojuist door het Amerikaanse onderzoeksbureau Pew Research zijn gepubliceerd, zich op de jongste cijfers van de Verenigde Naties ­baserend. 

Eindelijk: de groei van de wereldbevolking zal een halt worden toegeroepen! Terwijl wereldwijd nu het gemiddelde van 2,5 kinderen per vrouw wordt gehanteerd, gaat dat in de toekomst onder de drempel van twee kinderen zakken. 

Volgens onderzoekers is dit het gevolg van een betere opleiding van vrouwen en leegloop van het platteland. Mensen die naar de stad trekken, beperken meestal de omvang van hun gezin. Het is dan wel te hopen dat emancipatorische trends zich voortzetten en dat megasteden in staat zijn zoveel ‘plattelanders’ op te vangen. Over de leefbaarheid in die megasteden rept het onderzoek met geen woord.

Bevolkingsexplosie

Het slechte nieuws is dat deze ombuiging van de bevolkingsgroei zich pas aan het einde van de eeuw zal voordoen. Dat wil zeggen dat we de komende 81 jaar met een voortzetting van de huidige bevolkingsexplosie te maken krijgen. Terwijl we nu met een wereldbevolking van 7,7 miljard kampen, die ons klimaat al naar de knoppen helpt, zullen onze erfgenamen in het jaar 2100 met bijna 11 miljard dorstig op Moeder Aarde rondhangen. 

Overdrijf ik als het om het watertekort gaat? In India zal tot het einde van deze eeuw een van de grootste mensentoenames worden geregistreerd, maar dezer dagen zijn alle berichten over dat land alarmerend. Er is een ongekende watercrisis in India gaande, die de voorpagina’s van de kranten daar en de sociale media in alarmisme dompelen. Hoge temperaturen, zakkend waterpeil in rivieren en van grondwater maken dat 44 procent van het land met watertekort en droogte te maken heeft, wat jaarlijks het leven kost aan 200.000 ­mensen.

Als de cijfers van Pew Research kloppen, zal aan het einde van deze eeuw vooral Afrika uit zijn voegen barsten. Niets nieuws onder de zon, maar in verband met de migratiestroom die vooral de laatste jaren vorm kreeg, zal Afrika als achtertuin van Europa een echte bedreiging worden. Nu leven 1,3 miljard mensen op dat continent, evenveel als in India, maar Pew rekent voor dat in het jaar 2100 de grens van 4 miljard wordt overschreden. Drie keer zoveel mensen in tachtig jaar tijd. 

Migrantenopvang

Het kan dan niet anders dan dat in Europa een drastische herziening van de opvang van migranten en asielzoekers gaat plaatsvinden. En dat de verdragen die Europese landen nu tot opvang van vluchtelingen dwingen, niet meer zullen worden gehonoreerd. 

Deze week publiceerde de Volkskrant opmerkelijke cijfers over uit­geprocedeerde asielzoekers in Nederland. Een schamele 18 procent laat zich terugsturen, veilige landen of niet. In de rest van Europa is het nog erger: aan de staart bevinden zich Italië (1 procent) en Spanje (3). Met wereldwijde geboortebeperking en een migratiestop in Europa kan men altijd proberen om van de 21ste eeuw níet de eeuw des doods te maken.

Drie keer per week werpt columnist Sylvain Ephimenco zijn blik op de actualiteit.

Lees ook:

VN: Bosnische vuilnisbelt is volstrekt ongeschikt als opvanglocatie 

De migratieproblematiek dreigt in Bosnië opnieuw uit de hand te lopen. De Verenigde Naties bestempelen een nieuwe opvanglocatie, aangewezen door de lokale autoriteiten in het noordwesten van het land, als volstrekt ongeschikt. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden