OpinieJeugdbescherming

Welke Jaap van Dissel komt de jeugdbescherming helpen?

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

De jeugdbescherming, die er moet zijn voor kinderen met complexe problemen, heeft al lang te maken met code zwart, waarschuwen Pim van Uchelen en Mariëll Visbeen, leden van de Raad van Bestuur van Partners voor Jeugd.

In de recente rapportage Kwetsbare kinderen onvoldoende beschermd van de Inspecties Gezondheidszorg & Jeugd en Justitie & Veiligheid wordt voor de jeugdbescherming de parallel getrokken met de intensive care. We kennen allemaal de beelden, we weten hoe dat er uit ziet. En we kennen de verhalen van de ic- medewerkers: hoe zwaar en gespecialiseerd hun werk is.

In de woordvoering rondom corona kwam regelmatig de dreiging van ‘code zwart’ voorbij: het moment waarop de capaciteit van de intensive care zo uitgeput is dat je mensen niet meer kunt opvangen. Jaap van Dissel, Diederik Gommers en Ernst Kuipers waren de specialisten die avond na avond ons televisiescherm vulden met gesprekken over deze dreiging.

Voor Nederland is code zwart in de ziekenhuizen gelukkig nooit bereikt. Voor de jeugdbescherming is het echter al enige tijd code zwart. De meest kwetsbare kinderen die bescherming nodig hebben, krijgen te vaak niet tijdig genoeg de juiste hulp. En geen Van Dissel, Gommers of Kuipers die zich daar over uitspreekt. Dat raakt ons en maakt ons strijdbaar.

Acute jeugdbescherming

De inspecties stellen terecht dat de jeugdbescherming de intensive care is voor de meest kwetsbare kinderen. In Nederland kan iemand die acute medische zorg nodig heeft terecht op de intensive care. Het is zo afgesproken dat daarvoor altijd bedden beschikbaar zijn. Voor een kind dat acute jeugdbescherming nodig heeft, moet de noodzakelijke hulp ook tijdig beschikbaar zijn. En dat is te vaak niet het geval.

Jeugdbescherming is er voor gezinnen die kampen met complexe en weerbarstige problematiek, die zij niet (meer) zelf of met hun netwerk kunnen oplossen. Het gaat daarbij om kinderen die worden mishandeld, verwaarloosd of misbruikt. En om jongeren die strafbare feiten plegen, die overlast geven, spijbelen en die niet meedoen in de samenleving.

Dit soort problemen gaat vrijwel altijd samen met armoede, psychiatrische stoornissen, verslaving, werkloosheid, echtscheiding, huiselijk geweld. En niet zelden gaan de problemen over van generatie op generatie.

Deze kinderen en ouders hebben recht op excellente hulp en zorg van ervaren en goed toegeruste professionals. Onze jeugdbeschermers zijn gespecialiseerd in het motiveren van cliënten en het versterken van gezin en netwerk, zodat het voor kinderen en jongeren veilig wordt en veilig blijft. Ook als cliënten niet om deze hulp gevraagd hebben.

Specialisme

Nu is het moment gekomen om te erkennen dat jeugdbescherming een specialisme is. Door de verschillende overheden wordt dat volgens ons te weinig onderkend, ook al zijn wij heel blij dat de inspecties met het rapport ‘Kwetsbare kinderen onvoldoende beschermd’ de nood onderschrijven.

Wat is er nodig om de jeugdbescherming richting code geel of groen te brengen?

Ten eerste zouden jeugdbeschermers meer tijd moeten hebben per kind en gezin. Dat betekent voldoende middelen om het aantal kinderen of gezinnen waarvoor een jeugdbeschermer verantwoordelijk is terug te brengen naar een reële norm.

Ten tweede: dring de bureaucratie en de eisen aan contractering en verantwoording terug tot een minimum; harmoniseer en vereenvoudig dit. En vooral: geef onze specialistische jeugdbeschermer de ruimte én het vertrouwen om te doen wat goed is voor die kinderen, die dat zo nodig hebben.

Ten derde moet de inzetbare jeugdhulp – en zeker de specialistische jeugdhulp – in hogere mate en in de noodzakelijke diversiteit beschikbaar komen.

Elk kind heeft recht op snelle en passende zorg, ook als dat veel geld kost. ‘Te duur’ bestaat niet in de zorg voor de meest kwetsbare kinderen. Zo praten we over de intensive care ook niet.

Lees ook:

Jeugdinspectie: Vijfduizend kwetsbare kinderen krijgen te laat passende jeugdhulp

Vier van de vijftien Nederlandse jeugdbeschermingsorganisaties worden komend half jaar extra gecontroleerd. De Inspectie concludeert dat zij er niet in slagen de meest kwetsbare kinderen te helpen. Een derde van alle kinderen die onder toezicht zijn gesteld, krijgt niet tijdig passende zorg.

Kwetsbare gezinnen kunnen voorlopig niet terecht bij Jeugdbescherming Brabant, de werkdruk is er te hoog

De werkdruk in de jeugdbescherming is te hoog, zegt Jeugdbescherming Brabant. De organisatie neemt voorlopig geen nieuwe cliënten aan. Kinderen die hulp nodig hebben, moeten daar voorlopig op wachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden