OpinieMondkapjesplicht

Welke feiten bewijzen dat de sfeer op school verhardt?

null Beeld

Rector Rob Schuurmans herkent niets in het beeld dat Trouw schetst. Bij hem op school accepteren bijna alle medewerkers, leerlingen en ouders het dragen van een mondkapje.

‘Mondkapje leidt tot hardere sfeer en toon op school’, meldt Trouw op de voorpagina (16 november). Als rector van een middelbare school in Eindhoven herken ik deze uitspraak niet. Daarom ben ik nieuwsgierig naar welke harde feiten onder deze duidelijke kop liggen.

Trouw baseert zich op informatie van het meldpuntmondkapjes.nl. Daar zijn ‘ruim honderd klachten binnengekomen van leraren, leerlingen en ouders’. Dat lijkt me eerlijk gezegd niet veel. Het geraamde aantal leerlingen in het voortgezet onderwijs in schooljaar 2020-2021 is 944.500. De meeste van deze leerlingen hebben twee ouders. In 2019 was er 84.000 fte aan personeel in het voortgezet onderwijs. Gezien het relatief grote aantal werknemers met een parttime aanstelling, zal het aantal docenten in het voortgezet onderwijs nog groter zijn. De conclusie lijkt op zijn minst kort door de bocht.

Leerlingen die zich ernstige zorgen maken

De vraag is of deze klachten representatief zijn voor wat er gebeurt op middelbare scholen. Een hardere sfeer en toon zijn in elk geval ervaringen die subjectief van aard zijn. Het lijkt niet onlogisch dat de ouders en medewerkers die reageren via de website meldpuntmondkapje.nl de mensen zijn die al niet veel zagen in de mondkapjesplicht. Hun ervaring kan dan al gekleurd zijn.

Van de 1651 leerlingen op onze school, willen er vier geen mondkapje dragen. Twee van hen komen uit hetzelfde gezin. Alle andere leerlingen en alle medewerkers dragen een mondkapje. Ik ervaar geen hardere toon op mijn school en hoor ook van anderen niet dat zij die ervaren. Natuurlijk zijn er zorgen en die spreken mensen uit. Sommige medewerkers van onze school hebben het gevoel dat zij in de frontlinie staan. En er zijn ook leerlingen die zich ernstige zorgen maken en daarom liever niet naar school gaan. Maar er zijn ook leerlingen en medewerkers die zich niet veel zorgen maken. Ook op scholen zijn er verschillen in hoe men tegen het virus en de virusmaatregelen aankijkt.

Verharding van het debat

We lezen en zien virologen en epidemiologen die aangeven dat mondmaskers niet helpen in de strijd tegen het virus en virologen en epidemiologen die aangeven dat mondmaskers kunnen helpen, wanneer het houden van voldoende afstand niet mogelijk is. En dat is dan ook wat ik terugkrijg van bijna alle ouders en medewerkers: misschien helpt het dragen van een mondkapje, dus laten we het doen.

Ik herken het beeld dat het artikel van Trouw oproept, namelijk dat de sfeer door de mondkapjes verhard is, niet. Mij lijkt een groter onderzoek noodzakelijk, voordat dit soort algemene uitspraken gedaan kunnen worden. Want op deze manier draagt Trouw niet bij aan het maatschappelijk debat, maar geeft het richting aan een verharding daarvan.

Lees ook:
Mondkapje leidt tot hardere sfeer en toon op school. ‘Moet je oma ziek worden?’

Leerlingen, ouders en leraren melden dat kinderen en het onderwijs lijden onder de spanningen rondom het mondkapje. Leraren verslijten kinderen bijvoorbeeld voor egoïst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden