null Beeld

De vraag vanMonic Slingerland

Welk liedje van Rob de Nijs of Boudewijn de Groot roept bij u sterke herinneringen op?

Monic Slingerland

Rob de Nijs en Boudewijn de Groot nemen afscheid van de bühne. Hun liedjes blijven.

Na zevenhonderd liedjes en bijna zestig jaar actief te zijn als zanger stopt Rob de Nijs (1942) met optreden. In een interview legde hij deze week uit dat hij het genoeg geweest vindt (Verdieping, 28 april). Ook generatiegenoot Boudewijn de Groot (1944) kondigde onlangs aan dat hij afscheid heeft genomen van de bühne.

Ach, als je boven de 75 bent mag het toch wel eens, zou je zeggen. De Nijs en De Groot hebben de Nederlandse muziekcultuur verrijkt met liedjes die klassiek geworden zijn, liedjes die in de jaren zestig, zeventig en tachtig via transistors en andere radio’s in de hoofden terechtkwamen en daar landden op gulzige grond. Nederlandse liedjes, die moeiteloos overeind bleven naast de Engelstalige invasie van Bob Dylan, Leonard Cohen en vele andere singer/songwriters.

Grote Drie

Nederland had in die tijd een eigen Grote Drie: Rob de Nijs, Boudewijn de Groot en Ramses Shaffy, naast de Grote Drie van de literatuur, Reve, Mulisch en Hermans.

Zeker, ook vrouwen zongen liedjes, ook vrouwen schreven boeken. Maar zij bleven als uitvoerenden toch vooral in de schaduw van mannen. Ze hadden eerder de hoofdrol als er over hen gezongen werd, of over hen geschreven. Liesbeth List kon zingen wat ze wilde, als het om beroemdheid ging bleef Malle Babbe een geduchte concurrent.

Rob de Nijs had, dankzij Boudewijn de Groot, het geluk om in contact te komen met Lennaert Nijgh (1945-2002) die de teksten heeft geschreven van veel van de liedjes waar beiden beroemd mee geworden zijn, naast vele andere Nederlandstalige klassiekers.

Het Nederlandse lied is blijven klinken gelukkig, mede dankzij André Hazes, Guus Meeuwis, Frans Bauer, om nog even bij de mannen te blijven. Ondertussen gingen Rob de Nijs en Boudewijn de Groot gewoon door met optreden en ook met liedjes schrijven. Boudewijn de Groot had begin vorig jaar een soort doorstart gepland met Vreemde Kostgangers, met George Kooijmans en Hennie Vrienten, maar corona en de ziekte van een van de Kostgangers, Kooijmans, betekende het einde.

Tijd voor een terugblik op de vele, vele liedjes die De Nijs en De Groot met hun stem tot bloei gebracht hebben. Elke titel heeft een eigen verhaal, elke titel roept een sterke herinnering op, een sfeer, een beeld en dat is voor iedere luisteraar weer anders. Ritme van de regen, Jan Klaassen de Trompetter, Banger Hart, Zet een kaars voor je raam vannacht, De eenzame fietser, Meneer de president, Verdronken vlinder, alleen al het zien van een van deze titels is genoeg om terug te gaan in de tijd, die kleine transistor te zien, of het vloerkleed waar je op lag toen je naar dat speciale nummer luisterde.

Welk liedje van Rob de Nijs of Boudewijn de Groot roept sterke herinneringen bij u op?

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden