Column

Wel vrij, maar niet gelukkig

Naema Tahir Beeld Maartje Geels

Mijn vorige column liet me niet los. Daarin schreef ik dat ik singles niet benijd om de kwelling van de keuzes die ze hebben. De reacties die ik op mijn column kreeg, hebben me duidelijk gemaakt dat nadere uitleg en nuancering gewenst is.

Natuurlijk zijn er singles die geen enkele kwelling voelen. Ze zijn graag single. Ze hoeven en willen niemand. Dat ze die keuze hebben is een verworvenheid, een vrijheid, die hen blij maakt en die hen de mogelijkheid geeft om hun leven in te richten zoals zij dat willen. Dit zijn de happy singles en ik ken er enkelen in mijn driedimensionale echte wereld en velen in de tweedimensionale van het scherm. Ik moet wel zeggen dat de meesten van die blije singles al een relatie achter de rug en kinderen hebben. Maar dat mag de pret niet drukken.

Verder zijn er natuurlijk singles die niet zoveel te kiezen hebben, laat staan dat ze door keuzes gekweld worden. Ze zijn single, missen een maatje en kunnen die niet vinden. Misschien speelt er iets met hun zelfvertrouwen. Misschien voelen ze zich niet aantrekkelijk. Misschien zijn ze de ware niet tegengekomen. Misschien zijn die op. Dat kan komen door de demografische ontwikkelingen in hun omgeving, waardoor er niet genoeg beschikbare partners zijn. Of het kan komen omdat ze een bepaalde leeftijd hebben bereikt, en merken dat er minder te kiezen valt of dat zij niet meer gekozen worden vanwege hun leeftijd. Dat geldt voor mannen, maar misschien nog wel meer voor vrouwen van een bepaalde leeftijd.

Er zijn verschillende filmpjes op internet van vrouwen die de dertig zijn gepasseerd, soms hoogopgeleid en succesvol, die vertellen dat de mannen die nog 'over' zijn, liever kiezen voor jongere vrouwen. Ook deze trend verandert natuurlijk enigszins, omdat mensen steeds later trouwen, maar voor vele vrouwen verandert het niet. Ze zullen, als ze de ware niet tegenkomen, gewoon alleen blijven, geloven ze.

Happy singles

Natuurlijk is het niet allemaal zo zielig. Dat weet ik ook wel. Op het internet zijn veel verhalen van singles die happy zijn, boek na boek verschijnt over gelukkige alleenstaanden, de statistieken zijn niet aan te slepen over hun geluk, dat dat van de getrouwden zou overtreffen. Maar mijn oog trekt toch naar de verhalen van singles die het niet zo makkelijk hebben; een single die het moeilijk vindt om de weekenden door te komen als ze niet met haar collega's is, een single die naar de intieme aanraking van een vaste geliefde hunkert, een single die naar waardering hunkert en daarover een veelzeggende anekdote vertelt: tijdens een familieweekend kreeg ze de badkuip om haar spullen in te doen en om te slapen de bank in de drukke woonkamer. Dat terwijl alle stellen wel een heuse slaapkamer kregen.

Ik weet ook niet hoe we de eenzaamheid en de lage waardering die vele singles ervaren moeten aanpakken. We kunnen deze mensen moeilijk allemaal uithuwelijken. Dat moet je niet willen. Maar het zou wel goed zijn om te erkennen dat de vrijheid om te doen wat je wilt, niet altijd goed uitpakt voor iedereen, waaronder vele singles.

En dat we daar geen antwoord op lijken te hebben, behalve dan 'geniet toch van je vrijheid!'

Naema Tahir is jurist en schrijver. Voor Trouw schrijft ze om de week een column.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden