CommentaarPopulisme

Wel of niet een coalitie met Forum voor Democratie aangaan, is geen zaak voor regionale CDA-afdeling

null Beeld
Beeld
Redactie Trouw

De vraag hoe om te gaan met het populisme, of het nu van links komt of zich aan de rechterkant van het politieke spectrum bevindt, wordt moeilijker en moeilijker te beantwoorden. De flanken in de politiek uit­sluiten van samenwerking leidt uiteindelijk tot zware ongelukken, zoals de gang van zaken bij onze ooster­buren in de afgelopen dagen duidelijk laat zien. Het in­cident van de politieke samenwerking met Geert Wilders’ PVV in het eerste kabinet-Rutte laat bovendien zien hoe moeilijk dat is en hoe onbetrouwbaar een partij is die slechts als doel lijkt te hebben te schreeuwen langs de zijlijn en die wegduikt voor verantwoordelijkheid.

Dat een cordon sanitaire weinig tot niets uithaalt, laat het treurige Belgische voorbeeld zien en uiteindelijk leidt het in Duitsland tot een crisis in de grootste ­regeringspartij, de CDU. In de deelstaat Thüringen gingen de christen-democraten tegen het beleid van de landelijke partij in, ze kozen in samenwerking met Alternative für Deutschland een liberaal tot premier en dat leidde tot een openlijke opstand tegen bondskanselier en CDU-leider Angela Merkel. In ieder geval is de crisis in de CDU zo groot dat de gedoodverfde opvolger van Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer, de pijp aan Maarten geeft.

Het CDA, al door een ernstige crisis gegaan toen het ging om samenwerking met de PVV, dreigt hetzelfde te overkomen nu de partij voor de afweging staat om in Noord-Brabant met Forum voor Democratie een coalitie te vormen. De PVV wordt inmiddels van samenwerking uitgesloten, maar Forum niet, ook niet na de schandelijke en valse tweet over twee in de trein naar zijn zeggen lastig gevallen vriendinnen van Forum-leider Baudet.

Het is veel wijzer die discussie gewoon te laten opbloeien

De christen-democraten kunnen uiteraard niet volhouden dat de afweging om al dan niet samen te werken met Baudet een louter Brabantse kwestie is. De verde­digingslijn is al te opzichtig en vooral bedoeld om een mogelijke discussie in de eigen partijgelederen de kop in te drukken nog voor die is begonnen. Het is veel wijzer die discussie gewoon te laten opbloeien. Net als in 2010, hoe chaotisch het uiteindelijke partijcongres ook was.

Er kunnen redenen zijn in Brabant om samenwerking met Forum te zoeken. De partij werd er niet voor niets na de VVD de grootste partij. Daar staat tegenover dat het CDA de bestuurscrisis in Brabant veroorzaakte en ­eigenlijk niet vooraan dient te staan om opnieuw verantwoordelijkheid te dragen. Samenwerking met partijen op de uiterste flanken is zeer risicovol en ideologisch ingewikkeld. Wat in ieder geval niet werkt, is elke discussie daarover in de kiem smoren.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden