null Beeld

Antwoorden op de vraag vanMonic Slingerland

Wel of niet demonstreren in coronatijd? De Trouwlezers zijn verdeeld

Fiftyfifty, de meningen zijn gelijk verdeeld over wel of niet demonstreren tegen racisme in coronatijd, blijkt uit de vele reacties.

Klap in het gezicht

Zelf had ik daar ook graag meegedaan aan de demonstratie. Die is van groot belang, daarover geen twijfel. Maar ze had niet nu door mogen gaan. Het virus is nog lang niet weg. Voor de vele verpleegkundigen die keihard werken en gewerkt hebben, moet dit een klap in hun gezicht zijn. Vergeet niet dat er al elf ic-verpleegkundigen aan Covid-19 overleden zijn door hun werk.
Taapke van Dijk, Amsterdam

Kiezen tussen twee goeden

In feite moest burgemeester Halsema kiezen tussen twee goede zaken: of handhaven van anderhalve meter om besmetting te voorkomen of het laten doorgaan van de demonstratie. Ze koos voor het laatste juist omdat de demonstratie ging over geweld van politie tegen ongewapende mensen. Niet ingrijpen was daarom een zaak van de-escalatie.
Han Deggeller Den Haag

Liever stille tocht

De reden om de straat op te gaan was er alleszins. De emotie en boosheid over zoveel onrecht een mens aangedaan. Maar een stille tocht had mijn voorkeur gehad.
Suzanne van der Kooij Den Hoorn

Lees de Grondwet

Het antwoord op de vraag wat goede argumenten zijn om een protest toe te staan is eenvoudig. Artikel 9 in de Grondwet regelt de vrijheid van betoging, maar noemt in lid 2 gronden voor beperking, te weten ‘ter bescherming van de gezondheid’. Dit is wat had moeten gebeuren. Ik heb het dan niet over hardhandig schoonvegen van de Dam, maar op z’n minst proberen de toestromende betogers tegen te houden, en als toekijkend burgemeester zelf de microfoon pakken en zeggen dat dit onder de huidige omstandigheden niet mogelijk is.
Aaron Raab Leeuwarden

Bravo Femke

Ik kan de ophef heel goed begrijpen, maar nadat de stoom uit de oren vervlogen is, moet nagedacht worden. Femke Halsema is perfect voor Amsterdam met haar diverse pluimage. Een burgemeester die het braafste jongetje van de klas is, kan deze stad niet besturen met souplesse, ze heeft vertrouwen gegeven aan de demonstranten om hun gevoelens te uiten. Andere steden hebben een voorbeeld gekregen. Er dient nu gekeken te worden of besmettingen zijn ontstaan. Trek niet zo snel conclusies, ik denk dat mensen uit de risicogroep niet naar de Dam zijn geweest. Bijkomstigheid is dat ook de premier zijn blik op andersgetinten gekanteld heeft.
Ankie Szlapka Oldemarkt

Kijk naar koeien

Goede redenen om demonstraties niet door te laten gaan:
A) Sinds 1 juni mogen mensen weer in grotere aantallen de publieke ruimte in. Dat moet geleidelijk gebeuren, omdat iedereen vanaf 15 maart opgesloten zat waardoor het bewustzijn is aangetast. Kijk naar koeien voor het eerst in de wei na een winter op stal.

B) Een deel van de bevolking vindt de intelligente lockdown overdreven en dat ze door de regering voor de gek worden gehouden, dus frustatie. Voor hen is een geleidelijke opbouw naar normaal noodzaak. En zeker nog geen demonstraties toestaan, waar emoties een grote rol spelen.
Meindert Hamstra Zevenbergen

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden