De vraag vanMonic Slingerland

Weggegooid geld, die 50.000 euro voor een leeg vliegtuig naar Lesbos?

De Boeing voor vluchtelingen vloog leeg terug. Een zinvolle actie, of juist niet, is de vraag.

Het was de week van de lege stoelen. Een zee van 20.000 lege klapstoelen bij het Witte Huis, als verwijzing naar de 200.000 coronadoden in de VS. En de 189 lege stoelen in een vliegtuig dat maandagochtend vanuit Rotterdam naar Lesbos vloog om vluchtelingen op te halen. Dat laatste kostte zo’n 50.000 euro, in korte tijd opgebracht door crowdfunding onder duizend betrokken burgers. Dus hoe makkelijk kan het zijn? Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol doet veel te moeilijk, vindt de actiegroep We Gaan Ze Halen (WGZH). In een advertentie in Trouw (‘Beste Ankie’), kondigde de actiegroep afgelopen maandag aan dat het vliegtuig om 12 uur ’s middags zou landen op Lesbos. De woensdag erop zou het terugvliegen met maximaal 180 vluchtelingen, afkomstig uit een kamp. De vluchtelingen in het kamp konden zich al dagenlang verheugen op dat bezoek, WGZH had er de week ervoor al folders verspreid.

Ik probeer me voor te stellen hoe je dit ervaart als bewoner van het kamp. Al kan dat natuurlijk helemaal niet. Maar stel, je zit al jaren vast op Moria, je hebt de brand overleefd en woont nu in het nieuwe kamp in een tent zonder bedden. Dan komt er een folder waarop staat dat er een vliegtuig aankomt met 189 lege stoelen, dat daarna terugkeert naar het veilige en rijke Nederland. Je kijkt om je heen. Wie wel en wie niet? Het klinkt als een bijna wrede vorm van valse hoop geven.

Sympathie voor de actie

Maar volgens initiatiefnemer Rikko Voorberg heeft de actiegroep aan de vluchtelingen duidelijk gemaakt dat het vliegtuig net zo goed ook weer leeg terug kan gaan. Want zonder toestemming van staatssecretaris Broekers-Knol mag geen enkele vluchteling het kamp verlaten met bestemming Nederland. Ook al heeft de Griekse minister Koumoutsakos alle sympathie voor de actie. Daar hadden de vluchtelingen alle begrip voor, zei Johannes van den Akker, van WGZH.

Het liep anders. Zelfs de landing op Lesbos bleek onhaalbaar. Het vliegtuig moest uitwijken naar Athene,de actievoerders werden ondervraagd en kozen ervoor met een boot naar Lesbos te gaan. Het vliegtuig vertrok meteen, naar Wenen.

Weggegooid geld, zou je zeggen. Zeggen we dat ook over de klapstoelen bij het Witte Huis? Huur en vervoer zal ook niet gratis zijn. Maar de beelden blijven hangen. Zo is de Lesbos-actie ook bedoeld, maakte Voorberg duidelijk. Als er volgens hem iets zinloos is, dan is het wel het Nederlandse vluchtelingenbeleid. Veel belofte, geen actie.

De ene actiegroep plaatst om aandacht te trekken dure advertenties in kranten, of plaatst radiospotjes, de ander huurt een vliegtuig. Het doel is niet om een concreet resultaat te bereiken, het doel is om een misstand aan de orde te stellen. Dat mag wat kosten.

Wat vindt u: is het huren van het vliegtuig naar Lesbos weggegooid of welbesteed geld?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden