null

OpinieWonen

Weg met de verhuurderheffing

Beeld

Er dreigt een woonramp, zeggen Dirk Jan van der Zeep en Sander Heinsman, leden van de raad van bestuur van ­woningcorporatie Portaal.

Sander Heinsman en Dirk Jan van der Zweep

Op de valreep voor het einde van het jaar behandelt de Eerste Kamer deze week de belastingplannen voor 2020. Het plan waarin nog steeds staat dat woningcorporaties voor een sociale huurwoning tien keer meer belasting moeten betalen dan particuliere beleggers voor een vergelijkbare huurwoning. Geld, opgebracht door huurders, dat rechtstreeks in de staatskas verdwijnt. Is het rechtvaardig dat dankzij het huidige kabinet de mensen met de smalste beurs opdraaien voor de gevolgen van de problemen op de woningmarkt? Zolang de verhuurderheffing niet wordt afgeschaft lost het kabinet de wooncrisis niet op, maar verandert het de crisis in een woonramp.

Het lukt het kabinet maar niet om de wooncrisis op te lossen. Huurders en woningzoekenden worden geconfronteerd met twee grote problemen. Allereerst zijn er te weinig woningen beschikbaar, waardoor de wachttijden enorm lang zijn. Voor een sociale huurwoning in Utrecht heb je een wachttijd van tien jaar en in de regio Amsterdam is dat gemiddeld zelfs achttien jaar. Starters blijven noodgedwongen bij hun ouders wonen en er zijn gezinnen die in een te kleine woning wonen omdat er geen andere woonruimte voor hen beschikbaar is.

Een op de vijf huurders heeft problemen om rond te komen

Ten tweede staat ook de betaalbaarheid van woningen zwaar onder druk. En dat is zorgwekkend, want nu al heeft een op de vijf huurders problemen om rond te komen. Iemand die zich zorgen maakt of hij wel een partijtje kan geven voor de verjaardag van zijn zoon of amper genoeg weekgeld overhoudt voor eten, kan er echt geen huurverhoging bij hebben.

Woningcorporaties willen niets liever dan investeren in het bouwen van nieuwe woningen en de huren betaalbaar houden. Maar door de jaarlijks stijgende verhuurderheffing is daar geen geld voor. Woningcorporaties storten miljoenen aan belasting op sociale huurwoningen in de staatskas. De sector kan van dit bedrag ruim 12.000 nieuwe woningen bouwen. Ook ontkomen woningcorporaties er nu op termijn niet aan om de huren te verhogen. Dat betekent dat de mensen die het niet breed hebben of dringend een dak boven hun hoofd nodig hebben de dupe worden van de belastingplannen.

Het kabinet had de mogelijkheid om met het nieuwe belastingplan een flinke stap vooruit te zetten in de oplossing voor het woonprobleem. Zo hadden huurders ontzien kunnen worden en woningzoekenden meer kansen kunnen krijgen.

Onacceptabele gevolgen

Deze week buigt de Eerste Kamer zich over het dikke pakket fiscale wetgeving. De verhuurderheffing staat er nog steeds volop in. Na een uitgebreid debat en honderden schriftelijke vragen, onder andere over de verhuurderheffing, loodste staatssecretaris Menno Snel de belastingplannen voor 2020 onlangs moeiteloos door de Tweede Kamer. Snel gaf geen krimp en het voorstel bleef ongeschonden. Terwijl steeds meer mensen inzien dat de verhuurderheffing onacceptabele gevolgen heeft voor degenen met de smalste portemonnee.

Gemeenten, provincies en niet langer alleen de oppositie, maar ook leden van de drie coalitiepartijen CDA, D66 en de ChristenUnie beseffen dat we af moeten van de verhuurderheffing. Wanneer gaat het gehele kabinet zich realiseren dat het op deze manier de wooncrisis in een woonramp verandert?

Lees ook:

Woningcorporaties schrijven boze brief: Stop die hoge belastingen

Bijna tweehonderd woningcorporaties maken officieel bezwaar tegen een forse belasting die ze jaarlijks moeten ophoesten.

Heffing voor sociale verhuurders is onzalig plan

De klimaatsubsidie voor woning-corporaties is een sigaar uit eigen doos. Roel van Veldhuizen heeft een beter idee. Hij is stedenbouwkundige en oud-commissaris bij een sociale verhuurder in het oosten van het land

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden