OpinieCoronacrisis

Wees solidair met ‘corona-obligaties’, zoals in de Tweede Wereldoorlog

Beeld RV

Laat burgers financieel bijdragen om de crisis te verlichten. Net als de Amerikaanse president Roosevelt indertijd kan de overheid staatsobligaties uitgeven om noodmaatregelen te verlengen of uit te breiden voor steun aan bedrijven en zzp’ers, suggereert historicus Joram Schollaardt.

Seven times before you bought the bonds we sold, victory isn’t free, so trade it in for your gold’, zong Frank Sinatra tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Amerikaanse industrie draaide op volle toeren en had kapitaal nodig om nieuwe wapens, munitie en voertuigen te produceren. Daarom besloot president Roosevelt tot het uitgeven van war bonds, obligaties die particulieren konden kopen om zo hun steentje aan de strijd bij te dragen.

Nu, 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, zijn we weer in oorlog. Ditmaal tegen een onzichtbare vijand. Ook vandaag is er kapitaal nodig om onze economie overeind te houden. Om bedrijven voor een faillissement te behoeden en om zzp’ers boodschappen te kunnen laten doen.

Corona-bonds met rente van 0 procent 

Overheden, centrale banken, de Europese Unie, allemaal stellen ze geld beschikbaar om zo lang mogelijk een variëteit aan lockdown-scenario’s te kunnen bekostigen. Fijn dat ze in de bres springen, maar laten we ook solidaire consumenten in staat stellen hun economie van zandzakken te voorzien. Wellicht dat we daarvoor kunnen teruggrijpen op het principe van war bonds. Met deze staatspapieren kan de overheid haar noodmaatregelen verlengen of uitbreiden.

Op dit moment ontvangen consumenten nauwelijks rente op hun spaargeld. Voor deze corona-bonds kan daarom zelfs een rente van 0 procent gehanteerd worden. Het hoeft geen financieel slimme investering te zijn, want het is maatschappelijk verstandig. Ook handig voor minister Hoekstra, want de rente op staatsobligaties loopt voorzichtig op en je hebt het liefst schulden aan je eigen bevolking. Japan laat al jaren zien dat dit een structureel hogere staatsschuld mogelijk maakt.

‘Buy a piece of the peace’

Een groot voordeel van de coronacrisis ten opzichte van (geo)politieke en financiële crises is dat we met de hele wereld hetzelfde doel voor ogen hebben; het aantal zieken en doden beperken en de economie overeind houden. Met corona-obligaties kunnen we deze gezamenlijke wens omzetten in gezamenlijke actie.

We hebben mooie voorbeelden gezien van solidariteit: studenten die boodschappen doen voor ouderen, autofabrikanten die beademingsapparatuur maken, Amerikaanse ziekenhuisseries die mondkapjes doneren. Voor burgers zijn de opties om de crisis te verlichten, beperkt. Laat ons daarom financieel bijdragen. Samen komen we deze crisis door. Zoals Frank Sinatra bleef herhalen: buy a piece of the peace.

Lees ook:

In veel economische scenario’s groeit de economie volgend jaar weer

De economie gaat door een diep dal. Maar volgend jaar is er mogelijk weer groei.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden