null

OpinieGlasgow

Wees alsjeblieft eerlijk: de uitkomst van de klimaattop is in geen enkel opzicht bemoedigend

Wees alsjeblieft eerlijk over de resultaten van de Klimaatconferentie in Glasgow, meent Paul Hendriksen, duurzaamheidscoach en landelijk actief voor Extinction Rebellion. De boterzachte en vrijblijvende verklaringen en allianties van de regeringsleiders stemmen allesbehalve optimistisch.

Paul Hendriksen

Een passage over steenkool in de slotverklaring van de COP-klimaatconferentie werd door Trouw (15 november) beschreven als ‘een grote overwinning’ voor klimaatactivisten. In het Pact van Glasgow kun je tussen de regels door de erkenning lezen dat fossiele brandstoffen de belangrijkste veroorzakers zijn van het klimaatprobleem. Online ontwaarde een redacteur van deze krant nog meer ‘lichtpuntjes’. En in ‘Wat de top in Glasgow wel en niet kan opleveren’ (Trouw, 10 november) werden de boterzachte en vrijblijvende verklaringen en allianties van de regeringsleiders betiteld als ‘mooie resultaten’.

Wees alsjeblieft eerlijk over de resultaten van de conferentie: het zijn bitter slechte uitkomsten, die optimisme en de mantel der liefde niet verdienen. Het getuigt eerder van schrikbarende incompetentie van de wereldleiders dat ze nu pas de fossiele oorzaken van de klimaatcrisis durven te benoemen, terwijl ze dit al 30 jaar lang in rapporten van VN-klimaatpanel IPCC konden lezen.

Achterdeurtjes

De ‘deals’ die in de marge van de conferentie werden gesloten, zijn geen haar beter dan de slotverklaring. Eén ervan belooft de wereldwijde ontbossing in 2030 te zullen stoppen, dus na nog eens tien jaar kaalslag. Een tweede zegt ook in tien jaar de uitstoot van methaan met slechts 30 procent te zullen reduceren; 70 procent blijft dus ongemoeid. En dan de Nederlandse handtekening onder de belofte een streep te zetten door buitenlandse garantiesubsidies voor de fossiele sector. Staatssecretaris Hans Vijlbrief hintte in een toelichting aan de Tweede Kamer al blijmoedig op de achterdeurtjes die dat stuk biedt om de concurrentiepositie te blijven beschermen van in Nederland gevestigde fossiele vervuilers.

Ondertussen ligt er al sinds januari 2018 een door het parlement aangenomen motie te wachten op uitvoering. De indieners van deze motie, onder wie nota bene Rob Jetten van coalitiepartij D66, beoogden ermee ook de binnenlandse fiscale bevoordeling van grote vervuilers aan te pakken. Het parlement liet echter lijdzaam toe dat Rutte III de uitvoering ervan tijdens zijn regeerperiode steeds vooruitschoof.

Inmiddels is de voorzichtige toon van de motie hopeloos achterhaald, alleen al door ontwikkelingen van afgelopen zomer. Denk aan de langdurige hittegolven, temperatuurrecords en bosbranden rond de poolcirkel, hongersnood door aanhoudende droogtes en het versnellende smelten van poolijs. Sinds januari 2018 zagen tal van alarmerende wetenschapsrapporten het licht van onder andere het IPCC en ons eigen KNMI.

Schoorvoetend een handtekening

Het akkoord waaronder Nederland schoorvoetend zijn handtekening zette, gaat over staatssteun van circa 1,5 miljard euro aan buitenlandse fossiele investeringen. Maar een veel groter bedrag gaat gemoeid met wat Nederland in het binnenland uitgeeft aan fiscale ‘prikkels’ voor de fossiele sector. Afhankelijk van wat er wordt meegerekend, variëren de schattingen tussen de 4,5 miljard volgens oud-minister Wiebes (in antwoord op Kamervragen, september 2020) tot maar liefst 17,5 miljard op jaarbasis, becijferd in een onafhankelijke publicatie op economenwebsite MeJudice (januari 2021).

Zelfs als de waarheid ergens in het midden ligt, is serieus Nederlands klimaatbeleid uitgedrukt in bestede euro’s nog niet eens begonnen. Structurele uitgaven aan klimaatmaatregelen zijn beduidend lager dan de jaarlijkse financiële steun die de fossiele sector van de Nederlandse staat ontvangt. Hoe ironisch: dit is water naar de zee dragen, terwijl de zeespiegel ook zonder dat extra water al sneller stijgt dan verwacht.

Het is dus zeer ongepast als Nederland zelfgenoegzaam achterover leunt na een gratuite ‘Actie, actie, actie’ op het VN-spreekgestoelte. Door slechte deals te verkopen als goed nieuws, blijven we onszelf in slaap sussen. Na 26 COP-conferenties zien we nu overal in de wereld het fysieke bewijs dat de klimaatcrisis met mooipraterij niet kan worden opgelost.

Lees ook:

De wereld is nog niet gered, maar Glasgow biedt wel weer wat hoop

De voorzitter moest zijn tranen bedwingen, maar fossiele brandstof staat in het pact van Glasgow. Hoe staat de klimaatcrisis er voor na deze top?

Pact van Glasgow is geen historisch akkoord, maar kent wel lichtpuntjes

Een volle dag later dan gepland is de klimaattop in Glasgow dan toch afgesloten met een ‘pact’. Geen historisch akkoord, wel telt het enkele lichtpuntjes.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden