Lezersreacties
We zijn toe aan de Nationale Vlaggen Correctiedag
Constructief
Mooi interview met Theo Bovens (CDA) en Tiny Kox (SP) over de verkiezingen van volgende week (de Verdieping, 4 maart). Zo kan het dus ook, geen kleingeestige vliegenafvangerij, maar constructief en met humor. Er is nog hoop voor bestuurlijk Nederland.
Eelco van der Veer, Ferwert
Achilleshiel
‘Bespottelijk, ultieme letterknechterij’ noemt Jan Roelfsema (Lezersreacties, 6 maart) de diskwalificatie van de Nederlandse schaatsvrouwen in de ploegenachtervolging omdat bij een van hen een stukje blote enkel was te zien. Maar de schaatsen zijn scherp als een slagersmes, de achillespees ligt direct onder de huid, met name de hiel wordt gemakkelijk geraakt bij het ‘pootje over’. Ook bij een val zijn de onderbenen kwetsbaar. Vandaar de eis van het gebruik van snijvaste kousen. De diskwalificatie van de inderdaad supersnelle Nederlandse vrouwen was terecht in het licht van hun veiligheid. Gelukkig worden snijvaste kousen en -handschoenen ook steeds meer gebruikt in het recreatieve schaatsen.
Ludo Grégoire, Leiden
Omgekeerde vlag
Onze schaatsers hebben rood-wit-blauwe banden om hun arm. Mooi, totdat ze hun armen omhoog steken om te juichen. We moeten af van het beeld van die omgekeerde vlag. Nodig is: een gezamenlijk te organiseren Nationale Vlaggen Correctiedag. Daarna alleen nog alle vlaggen zoals ze horen.
Luc Meuwese, Den Haag
Pacifisme
In het artikel over Aufstand für Frieden (Trouw, 4 maart) stond de ophef rond organisator Wagenknecht centraal en werd niet ingegaan op de argumenten van deze nieuwe vredesbeweging in Duitsland. Het manifest voor de vrede is door 736.000 mensen getekend en vraagt wat het doel is van de oorlog. Gaat het door totdat heel Oekraïne verwoest is? Hoeveel rode lijnen worden nog overschreden, met het risico in een kernoorlog te belanden? Onderhandelen betekent niet capituleren, maar compromissen sluiten om erger te voorkomen. Dat extreem-rechts zich aansluit bij de demonstratie is relevant, maar moet niet het debat overstemmen. Tijd om ook in Nederland een serieuze discussie te voeren.
Ton Rullmann, lid van Kerk en Vrede, Woerden
Kooplust
Kooplust zit niet in de menselijke aard, aldus promovenda Ana Ribeiro (Duurzaamheid&economie, 4 maart): zonder systeemverandering komen wij niet van onze koopverslaving af. Maar zonder bereidheid om minder wegwerpartikelen en hebbedingetjes aan te schaffen, komt er geen systeemverandering.
Bernadette Verhagen, Venlo-Blerick
Belasting
H. Engeltjes (Lezersreacties, 4 maart) vraagt zich af waarom hij nog belasting moet betalen over zijn huis nu dat na 75 jaar economisch afgeschreven is. Veel jongeren nemen graag zijn huis voor 10 euro over. Zolang hij dat geen goed idee vindt, moet hij niet klagen.
Victor Knoop, Voorschoten
Uitgelicht: U komt met uw baby: uw vrouw is zeker ziek?
Verbaasd
Herkenbaar hoe Erik Verweij als kersverse vader verbaasde blikken ontmoet tijdens verzorgende activiteiten (Trouw, 4 maart). Opvoedland bestaat nog voor het grootste deel uit moeders. Niets mis mee, maar als meer vaders zich ook beter voorbereiden kan dat een verlichting zijn voor moeders. Er bestaan handboeken die zeer geschikt zijn voor vaders.
Sander Hefting, ‘s-Hertogenbosch
Kinderwagen
Duidelijk komt naar voren dat onze maatschappij nog steeds niet ingesteld is op jonge vaders die veel taken rond de baby graag willen verrichten. Veertig jaar geleden ging ik met onze zoon regelmatig naar het consultatiebureau. Ik kreeg dan steevast de vraag ‘Is uw vrouw soms ziek, gaat het wel goed met haar?’ Doordat ik in het ziekenhuis werkte met onregelmatige diensten, veel van onze zoon mee-kreeg en 100 procent meehielp, was ik prima in staat te verwoorden hoe de ontwikkeling verliep. Toch werd ik steeds vreemd aangekeken. Ook gewoon wandelen als man achter de kinderwagen was in die tijd apart, gezien de blikken die ik op mij gericht voelde.
Gustaaf Modderman, Wilhelminaoord
Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl