null Beeld

Lezersreacties

We zijn machteloos bij de gruwelijke beelden

Redactie Trouw

Ook zonder beleid sterft een streektaal uit

Oekraïne moet minderheidstalen respecteren, schrijft Gabor Landman (Opinie, 4 april). Ook ik zie dat die talen altijd het kind van de rekening zijn. Maar of Oekraïne nu wel of niet een beleid hiervoor heeft, maakt weinig uit. Zelfs in Nederland waar dat beleid er wel is, holt het aantal gebruikers van die kleine talen achteruit. Gewoon omdat het algemeen beschaafd Nederlands (ABN) zich massaal over de minderheden verspreidt. Ik gaf veertig jaar geleden in een Friese dorp les in het ABN. Toen ik een verhaal in het Fries wilde vertellen ging dat niet door, omdat een leerling meende dat hij dat niet zou begrijpen. Dat was toen nog een enkeling. In datzelfde dorp verdwijnen nu de authentieke inwoners, doordat bij sterfte de huizen door ‘buitenmensen’ worden opgekocht. In meerdere dorpen is niet meer de eigen taal leidend, maar een meestal lelijke vorm van ABN. Ik begrijp Landman wel, maar ik zou hem willen uitdagen zich te realiseren dat deze bedreigingen ook voor de de Nederlandse minderheidstalen gelden. De massa overweldigt doorgaans het unieke. Dit inzicht zou Drents, Gronings, Twents, enige Limburgse dialecten, maar misschien ook wel een paar stadstalen voor uitsterven kunnen behoeden.

Jan Post, Leeuwarden

Machteloos

De machteloosheid bij het zien van de gruwelbeelden (Trouw, 4 april) versterkt de neiging om voor God te gaan spelen. Maar toegeven aan die neiging zal de gruwelen verveelvoudigen.

G. den Dulk, Wassenaar

Schokkend

Hier thuis halen de kinderen de krant uit de brievenbus. Ik begrijp dat het nieuws moet worden getoond, maar mag een foto met lijken dan aan de binnenzijde en niet op de voorpagina? Wij zijn vast niet de enige abonnee met jonge kinderen.

Petra Stoel, Nunspeet

Gas

Laten we vandaag nog stoppen met de aankoop van gas uit Rusland. Mijn vrouw wil liever 22 graden in huis dan 21. Ze is niet echt gezond. Toch is zij met overtuiging bereid zonder Poetin-gas verder te leven.

Jos Janssens, Schiedam

Rechter

Als een rechter met een lange staat van dienst opeens winkeldiefstallen gaat plegen (‘Rondje Europa’, 4 april), zou ik willen dat ze snel naar een neuroloog gaat om dementie of een hersentumor uit te sluiten. Ik zou dit niet als sensatiebericht in de krant zetten. Misschien wilt u dit ook uw Zweedse collega’s melden?

Noks Nauta, (arts niet praktiserend) Zeist

Corona

Dank voor het mooie artikel over het coronabeleid (Trouw, 4 april). Het valt me op dat de zeer voorzichtigen nu ‘aan de beurt’ zijn. Klaarblijkelijk wordt de ooit zo omstreden groepsimmuniteit nu als strategie omhelsd. Eigen verantwoordelijkheid nemen helpt niet. Ik heb nooit erg in mondkapjes geloofd, maar weet zeker dat ze beter werken wanneer iedereen ze draagt dan wanneer je de enige bent. Inmiddels is mijn dochter die voor haar mbo-stage iedere dag vier uur moet reizen, besmet.

Margreet Versteeg, Peize

Euthanasie

Het aantal Nederlanders dat sterft door euthanasie is weer gestegen, nu met tien procent. Wat de reden daarvan is wordt onderzocht. Naarmate meer mensen in eigen omgeving euthanasie meemaken, zullen ze dat ook benoemen in gesprekken met anderen in de laatste levensfase. “En, heb je al met je dokter besproken wat je straks wilt?” Zo wordt euthanasie steeds gewoner. Of dat ook goed is, is weer een andere vraag.

Henk Veltkamp, Zaltbommel

NS

Grote storing NS: geen enkele trein. Volstrekt ondenkbaar dat zoiets bij het autowegennet zou gebeuren. Via de autoradio wordt mij bij blikschade al een andere route aangeraden. Achtereenvolgende kabinetten vonden het niet nodig op het spoor een solide reserve-infrastructuur aan te leggen.

Igo Corbière, Woerden

NS (2)

Al meer dan dertig jaar heb ik een sticker op mijn werkkamer hangen: een fout maken is menselijk, maar om er een puinhoop van te maken heb je een computer nodig.

Janneke Boer, Deventer

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden