null Beeld

Brief van de hoofdredacteurCees van der Laan

We zijn het niet altijd met de opvattingen van geïnterviewden eens

Redactie Trouw

Met zijn ironische schets van de nieuwe kookrubriek heeft Pieter Geenen ons gisterochtend weer allemaal aan het lachen gemaakt. Althans, dat was bij mij het geval. Een beetje humor kunnen we best gebruiken in deze gepolariseerde tijden, waarin deze of gene om een opinie of opvatting bij de enkels moet worden afgezaagd en daarna met pek en veren buiten het blikveld moet worden gezet. Pieter Geenen dwingt ons tot relativering, of het nu over politici gaat, over de coronacrisis of over u als lezer.

U krijgt soms wat te verstouwen als wij weer een onderwerp of interview met iemand hebben bedacht. Ik vermoed dat vorige week zaterdag menig ontbijttafel stond te schudden van verontwaardiging na het lezen van het interview dat onze Franse correspondent Kleis Jager had met de radicaal feministe Pauline Harmange (26) in Tijdgeest. ‘Mannen, ik haat ze zo’, stond er op de voorpagina en daarmee was de toon gezet.

Zo’n interview kun je vergelijken met het plotseling, op volle kracht, opentrekken van een gordijn. Dat maakt een scherp geluid, waarna het ochtendlicht als een emmer water de kamer wordt binnen gesmeten. Ik kreeg er enkele boze mails over. ‘Als witte man kan ik dus nooit deugen’ of ‘wat vindt u er nu zelf van als witte hoofdredacteur? Waarom laat u zulke interviews toe?’

Abject, radicaal en ver van mijn bed

Daar heb ik een heel eenvoudig antwoord op. Omdat ik als journalist intrinsiek nieuwsgierig ben naar de ideeën van anderen, ook al zijn ze abject, radicaal en ver van mijn bed. Je kunt er altijd wat van opsteken.

Zo publiceerden wij eind januari 2020 een interview van medewerker Marijn Kruk met de extreemrechtse Franse filosoof Renard Camus. Hij geldt als de bedenker van de grand replacement, de grote vervanging van de witte bevolking door migranten. Volgens Camus een complot van de liberale elite. Ook op dit interview kwam kritiek. Hoe we het in ons hoofd haalden om een extreemrechtse denker in de krant te zetten? Eén van onze lezers appte mij zelfs een foto door van het zaterdagmagazine dat in woede doormidden was gescheurd.

Maar als je bedenkt hoe invloedrijk deze filosoof is, dan is juist publicatie op zijn plaats. In 2018 dook hij op aan de zijde van PVV’er Martin Bosma bij een demonstratie in Rotterdam. Forum-voorman Thierry Baudet heeft het over de ‘demografische transitie’, wat neerkomt op de omvolkingstheorie van Camus. De terrorist die in het Nieuw-Zeelandse Christchurch 51 mensen doodschoot in twee moskeeën plaatste vlak voor zijn aanslag een pamflet online onder de titel The Great Replacement.

Waar komen deze ideeën vandaan?

Als redactie willen wij u als lezer informeren over waar deze ideeën vandaan komen. Lang geleden, nog voordat ze bekend werd bij het grote publiek, publiceerden wij een interview met Ayaan Hirsi Ali over haar afwijzing van de islam. Daarna was ze als invloedrijke denker tegen (radicale) islamitische denkbeelden nog geregeld terug te vinden in de kolommen van deze krant.

Bij lezers wil nog wel eens het misverstand bestaan dat wij het eens zijn met de opvattingen, gedachten en ideeën van geïnterviewden, omdat we die anders niet zouden publiceren. Dat is geenszins het geval. Maar je wilt wel ruimte bieden aan denkers, filosofen, wetenschappers, theologen, politici enzovoorts die de samenleving mede helpen vorm te geven. Of feministe Pauline Harmange in dit rijtje past, weet ik niet. Naam heeft ze inmiddels wel gemaakt.

Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden