Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

We zijn begunstigden, werknemers, lijfeigenen én klanten van Facebook

Opinie

Hans de Bruijn

© REUTERS
Framing

Hoe verhouden wij ons tot Facebook, het internet-smoelenboek met 2 miljard deelnemers? Daarover bestaan verschillende frames.

Een. Dankzij Facebook kunnen wij kosteloos onze ervaringen en kennis delen. Zo wordt de wereld beter: opener, meer verbonden. Facebook is daarmee een weldoener, een filantroop, met ons als begunstigden.

Lees verder na de advertentie

Twee. Wij zijn gewoon betalende klanten voor Facebooks diensten. We betalen met onze data en met de zeeën van tijd die we op Facebook doorbrengen. Daardoor wordt Facebook aantrekkelijk voor adverteerders. We zijn alleen dommig - zien niet in hoe waardevol onze data zijn. We moeten kritische klanten worden.

Drie. De logische consequentie van het tweede frame: niet Facebook, maar wij zijn de filantropen, die gratis data afgeven. Facebook is de begunstigde.

Facebook verbetert de wereld - of is het een feodale datarover?

Vier. Facebook is een bijenkorf. We brengen als ijverige bijen onze data in, waardoor Facebook zijn diensten kan verlenen. In het bijenkorf-frame zijn wij werknemers - moeten we veel meer voor onze rechten opkomen.

Vijf. Facebook is een kolonisator, die al onze data rooft en daarmee bakken geld verdient. Wij zijn niet de klant van Facebook, wij zijn het product van Facebook.

Zes. Het is moeilijk om Facebook te verlaten, dus is Facebook een feodale heerser die ons met onze data als lijfeigenen behandelt.

We zijn begunstigden van Facebook - en klanten, filantropen, werknemers, een wingewest en lijfeigenen. Waarschijnlijk is het allemaal waar, heeft Facebook vele gezichten en hebben wij vele gezichten.

Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de sturende taal van politici.

Lees ook: Facebook in het nauw

Het data-schandaal bij Facebook suddert voort. Gegevens van bijna alle gebruikers kunnen zijn verzameld door ‘kwaadwillenden’.

Lees ook: Bye Bye Facebook? Zo makkelijk kom je er niet vanaf

De één twijfelt nog, de ander is al weg. Steeds meer gebruikers verlaten Facebook. Maar hoe doe je dat precies?

Deel dit artikel

Facebook verbetert de wereld - of is het een feodale datarover?